Az évezredes múlttal rendelkező sakk valósággal újjászületett az online térben - köszönhetően néhány fiatal szupernagymesternek.

A sakkvilág idei egyik legjobban várt eseménye a világbajnoki kihívóról döntő torna volt, amit éppen a koronavírus európai elterjedésekor nyitottak meg. Miközben a régióban már mindenhol mindenféle sporteseményt leállítottak, a nemzetközi szövetség (FIDE) kétségbeesetten igyekezett végigerőltetni a rendezvényt. Végül féltávnál győzött a józan ész, és elnapolták a tornát. A FIDE ezt követően csak tanácstalan dinoszauruszként forgolódott, mivel a jobbára meglett korú vezetőség képtelen volt adaptálódni a helyzethez. A sakkot kedvelők szerencséjére néhány fiatal extraklasszis viszont jó érzékkel találta meg a fejlődési lehetőséget a különleges helyzetben.

Villámgyors váltás

A regnáló világbajnok, a norvég Magnus Carlsen szinte napokkal később kész menetrenddel jelentkezett egy több állomásos, a világ legjobb sakkozóit felsorakoztató versenysorozat ötletével. A komoly pénzdíjazású Magnus Carlsen Chess Tour kizárólag online rendezett eseményekből állt, így gond nélkül meg lehetett tartani a Covid árnyékában is.

A partik természetesen nem hagyományos, sokszor sok óráig tartó küzdelmet hozó időkeretben zajlottak, hanem a játék gyorsabb, rapid változatában. Ez fontos eleme volt annak, hogy a verseny nézhető és élvezhető legyen olyanok számára is, akik csak felületesen érdeklődnek a téma iránt. A játszmákat meghívott szakértők és ismert nagymesterek egész csapata közvetítette és kommentálta élőben. A közönséget pedig közösségi csatornákon futatott játékokkal, a megjegyzések beolvasásával, illetve az élő csetszoba szemlézésével igyekeztek bevonni.

A siker nem maradt el. A versenysorozat a világ legnézettebb sakkeseménye lett és borítékolhatóan rengeteg új rajongót toborzott ennek a kiváló, de idáig kicsit elhanyagolt sportágnak. Hogy mennyire bejött Carlsen számítása, azt jól mutatja, hogy alig zárult le a nagydöntő (amit stílusosan maga a norvég világbajnok nyert), máris kiírták az újabb kört. Novembertől már egy teljes évet átölelő bajnoki ciklussal indul az új virtuális szezon.

Menő lett sakkot streamelni

Egy másik szupernagymester, a legjobb húsz között rangsorolt amerikai Nakamura Hikaru a Twitch-csatornájával ért el hasonlóan pozitív eredményeket. Bár a japán származású profi sportoló 2018 óta közvetít gyors lebonyolítású, úgynevezett blitz meccseket, a jelenleg 535 ezer követővel büszkélkedő csatorna szinte teljes tábora a koronajárvány ideje alatt csatlakozott. A villámpartik alatt folyamatosan és közvetlen módon csevegő nagymester stílusa sokaknak bejön, így olyanok is követik, akiket egyébként egyáltalán nem foglalkoztatott eddig a játék.

A jelenség egyébként általános és nem köthető ehhez az egy csatornához. A SullyGnome adatai szerint márciustól augusztusig 41,2 millió órát néztek sakkot a Twitch felhasználói, ami négyszer annyi idő, mint amennyit az azt megelőző hat hónap alatt regisztráltak. És bár még mindig nem a sakk a Twitch toplistás témája, idén már az is megtörtént, hogy rövid ideig egy sakkverseny volt a legnézettebb közvetítés az egész platformon. Ezt a PogChamps érte el, amikor egyszerre 63 ezernél is többen figyelték élőben a lépéseket.

A sportágért tenni akaró élelmesebb emberek felismerték a keresztpromócióban rejlő lehetőségeket is. Így történhetett meg, hogy különböző videojátékokban nagymenőnek számító "celebritásoknak" rendeztek sakkversenyt, illetve számos esetben játszott már bemutató sakkpartit egy nagymester és egy többmilliós követői táborral rendelkező streamer. De a dolog visszafelé is működik: Nakamurát nemrégiben leigazolta az egyik legkomolyabb esportoló csapat. A Team SoloMid hatszámjegyű szerződéssel kínálta meg, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy pénzzé tehessék a nagymesterben, illetve magában a sakkban rejlő, egyre komolyabbnak tűnő marketingpotenciált.

Konzumer tech

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.