Svédországban már nem újdonság, a gyártók szerint pedig prominens brit vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt.
Hirdetés
 

A svéd Biohaxnál tervezett implantátumok jó másfél éve kerültek be nálunk is a hírekbe, miután a 2013-ban alapított startup eszközeit tömegesen kezdték használni más svédországi vállalkozások alkalmazottai. A beszámolókban rizsszemnél alig nagyobbnak nevezett, valójában 2×12 milliméteres chipeket egyszerűen a bőr alá, a hüvelyk- és mutatóujj közötti párnás területbe injekciózzák, ahol aztán olyan feladatokat lát el, mint az irodai beléptetés, a céges eszközök használatának lehetővé tétele, a zárt rendszerű értékesítő automaták használata, a digitális névjegyek és kulcsok tárolása vagy a munkaidő-nyilvántartás – általában pedig az NFC technológiára épülő szolgáltatások.

A macskának is ilyen van, majdnem

Hasonló megoldásokról egy-egy esetben már hallani lehetett amerikai, sőt holland cégeknél is. A Biohax kapcsán az Epicenter nevű stockholmi vállalkozásra hivatkoztak, ahol a több ezer alkalmazott közül már több százan vállalták a chipek beültetését – a dolog természetesen önkéntes alapon megy, és a jelek szerint sokan vannak, akik az esetleges biztonsági vagy személyiségi jogi aggályok elé helyezik az implantátum kényelmi szolgáltatásait. A Biohax eszközei körülbelül 170 euróba, vagyis nagyjából 55 ezer forintba kerülnek, és tulajdonképpen nem különböznek azoktól a megoldásoktól, amelyeket a háziállatok chipezésénél is használnak.

A The Telegraph múlt hét végi cikke szerint az eljárás iránt már az Egyesült Királyságban is prominens vállalatok – jellemzően a jogi és pénzügyi szegmensben működő szervezetek – érdeklődnek, amelyeket a Biohax egyelőre nem nevezett meg, de honlapjuk tanúsága szerint is ez lesz a cég terjeszkedésének következő jelentős piaca. A lap ezzel kapcsolatban a svéd startup alapító vezérigazgatóját idézi, aki szerint a leendő ügyfelek mindegyikére jellemző, hogy számtalan bizalmas dokumentumot kezelnek, a kézbe ültetett chipek pedig nagyságrendekkel egyszerűbbé teszik a jogosultságok és hozzáférések gyakran ismétlődő ellenőrzését.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A Biohax szerint az egyik új ügyfél nem kevesebb mint 200 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Ebben az esetben a chipek 15 százalékos – a korábbi esetekre jellemző – adaptációja is nagyon sok munkavállaló esetében váltaná ki az azonosító kártyákat. Ezzel párhuzamosan pedig a napi rutinban olyan feladatok elvégzését is felgyorsítaná, amelyekhez a jelenleg használt ID-kártyáknak nem sok köze van, legyen szó bármiről a kantinban való fizetéstől a nyomtatók használatáig. A beültetett chipek ráadásul nem vesznek el, és senki sem felejti otthon őket. Svédországban állítólag már 4 ezren vállalták a chipezést, és a Biohax szerint a tanulási folyamat előrehaladtával ennél sokkal többen is lesznek majd.

Lelkesedés vs. biztonsági aggályok

Tanulási folyamat alatt a gyártó a kezdeti fenntartások átértékelésére gondol: azt ők is elismerik, hogy a kormányzat részéről elég vad ötlet lenne a chipezés, még önkéntes alapon is. Magáncégként azonban a hasonló felhasználásokban is máshogy látják a közösséggel való viszonyukat és társadalmi szerepüket: a Biohack például együttműködésbe kezdett a svéd állami vasúttársasággal, amelynek eredményeként már 800 ember utazik az országban az implantok segítségével, vagyis a különböző formában bemutatható jegyek nélkül.

Érdemes megemlíteni, hogy a piacon más gyártók is jelen vannak, sőt a chipezés sem csak a céges környezetben kezd divatba jönni, bár a teljesen magáncélú felhasználás egyelőre még annyira sem gyakori. Ez persze nem ad választ azokra az etikai kérdésekre, amelyek az egyre szofisztikáltabb technológia alkalmazásával párhuzamosan merülnek fel. Az új eszközök potenciálisan egyetlen helyre gyűjthetik a legszemélyesebb adatok összességét, amelyeket 10 évig, 100 ezer írást/törlési ciklust is kihordva őriznek. A szóban forgó adatok az egészségügyi információktól kezdve akár odáig terjednek, hogy ki hányszor ment vécére a munkahelyén, innentől pedig az sem mindegy, hogy ezeket ki és milyen céllal használhatja fel.

Biztonság

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.