A karra csatolható okoseszközöket elsősorban azért veszik az emberek, hogy különböző fitneszzel, egészségüggyel kapcsolatos alkalmazásokat használjanak rajta - derül ki az IDC legfrissebb elemzéséből.
Hirdetés
 

Az amerikai piackutató cég az idei második negyedéves eladásokat vizsgálva nagyon erős, közel 30 százalékos bővülést mutatott ki az okosórák és -karkötők szegmensében. Ezt a komoly felfutást leginkább annak köszönhetik az eszközök, mert ideálisnak bizonyulnak egészségmegőrzéssel, aktív mozgással kapcsolatos aktivitásunk támogatására, ami lényeges szempont lett a vásárlási döntések meghozatalánál.

Csere az élen

Idén áprilistól június végéig 34,2 millió darab okosóra, -karkötő, illetve szerényebb képességekkel bíró digitális óra talált gazdára az IDC összesítése szerint. Ez jelentősen meghaladja a tavaly ilyenkor regisztrált 26,6 milliós forgalmat, így elmondható, hogy a szegmens lendületben van. Az eltelt egy év alatt azonban a legnagyobb szállítók közötti versenyben lényeges mozgások figyelhetők meg. Összességében elmondható, hogy összerázódott az öt éllovas: piaci részesedésük között nincsenek hatalmas szakadékok.
 

 

Amint a táblázatból is kitűnik, a Xiaomi kényelmesen átugrott az Apple-ön. Ez egyrészt saját jó teljesítményének, másrészt Cupertino enervált bővülésének köszönhető. A kínai gyártót elsősorban a hazai piacán tapasztalható keresletélénkülés, illetve a Mi Band 4 terméke repítette. Az Apple-nél sincs ok a panaszra, hiszen a cég modelljei lényegesen komolyabb átlagos árszinten kelnek el, miközben a profit is szebben hízik náluk. Az almás eladásokat az év végéig még megtolhatja a nemrégiben bemutatott ötödik generációs termékkör.

Ugyanakkor a negyedévben az eladásait majdnem megháromszorozó Huawei már teljesen ráért az Apple nyakára. A kínaiak ezt leginkább annak az agresszív piacszerzési akciónak köszönhetik, hogy telefonjaik mellé csomagolva kínálnak karon viselhető digitális eszközöket. Az öt legnagyobb két utolsó tagja a Fitbit és a Samsung, egyaránt masszív, 10 százalék körüli piaci jelenléttel.

A jövő az okosóráké

Az IDC-nél megvizsgálták azt is, mit hozhat a jövő a szegmensnek. Becslések szerint 2023-ig ugyan lassul, de kitart és számottevő marad a növekedési ráta. Évente átlagosan 6,2 százalékkal emelkedhet az eladott darabszám. Igen ám, de ha kategóriákra bontjuk az előrejelzést, komoly eltérések mutatkoznak. Az okoskarkötők esetében teljes stagnálás várható, míg az olcsóbb, egyszerűbb, külső alkalmazások futtatására nem alkalmas digitális órák évente csak 2,4 százalékkal gyarapodhatnak. Ebből már ki is derül, hogy a lendületet a szofisztikáltabb okosórák adják majd. Az idei 66,5 millió eladott darab 2023-ra 105 millió fölé hízhat.

Konzumer tech

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.