Ahhoz képest nem is drágán, hogy tele volt titkos anyagokkal. Közben Hollandiában két külső merevlemezt hagytak el sokmillió szervdonor személyes adataival.
Hirdetés
 

A Der Spiegel hétfői riportja szerint német biztonsági szakemberek fedeték fel azt az eladásra kínált laptopot az eBay piacterén, amely tele volt könnyen hozzáférhető és akár titkos minősítésű katonai adatokkal. A G Data bochumi munkatársai 90 euróért vásárolták meg a Bundeswehrtől leselejtezett eszközt, rajta egy nagy csomó anyaggal olyan témákban, mint amilyen például az majdnem két évtizede rendszeresített Ozelot (LeFlaSys) légvédelmi rakétarendszer karbantartásáról, kezeléséről és kiiktatásáról szóló dokumentáció.

Maga a laptop is a 2000-es évek elejéről származik, jó 5 kilogrammos tömegű és vízálló borítású "strapa notebook", és a fenti képet is megosztó G Data szerint a mai napig hibátlanul működik, bár a Windows 2000 rendszert futtatja. Az adatokhoz való hozzáférés nem okozott különösebb gondot, mivel a gép rendszerébe bármilyen védelem nélkül be lehetett lépni. Magát a kiterjedt technkai dokumentációt pedig egy olyan kulcs védte (felhasználó és jelszó: guest), amit a szakemberek pillanatok alatt sikeresen meg tudtak tippelni, onnantól pedig szabadon tallózhattak benne.

A laptopot egy bingeni újrahasznosító vállalkozás próbálta eladni, amely a német védelmi minisztérium nyilatkozata szerint felelős lett volna a merevlemezen található adatok végleges törléséért is. Az esetről legelőször beszámoló Der Spiegel megjegyzi, hogy a hadsereget törvény kötelezi az adatok megsemmisítésére, ha meg akar szabadulni bármilyen informatikai eszközétől; a minisztérium szóvivője szerint ebben az egyetlen esetben valamilyen hiba történhetett, de nincs szó súlyos adatszivárgásról, amit értékes lenne a potenciális ellenfelek számára.

Nem ez volt az első ilyen eset

A beszámolók emlékeztetnek rá, hogy tavaly is előfordult egy hasonló fiaskó, amikor egy felső-bajorországi erdésezt vásárolt négy laptopot egy állami aukción, rajtuk egy másik tüzérségi rakétarendszer kezelésével kapcsolatos, szintén minősített anyagokkal. A lap tudósítása alapján a mostani esetben annyiban részletesebb adatokat találtak a megvásárolt számítógépen, hogy azok között volt a rendszer tönkretételéhez szükséges útmutatás is arra az esetre, ha meg kellene akadályozni, hogy azt az ellenség használatba vegye.

Mostanában egyébként nem csak a németek hagytak el érzékeny adatokat: néhány nappal korábban a holland kormány volt kénytelen bejelenteni, hogy elveszített két külső meghajtót összesen 6,9 millió szervdonor személyes adataival. Itt az 1998 februárja és 2010 júniusa közötti összes vonatkozó űrlap elektronikus másolatairól van szó, az ottani egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint magukat a meghajtókat 2016 óta nem is használták. Az eszközöket elvileg egy széfben őrizték, eltűnésükre pedig akkor derült fény, amikor éppen az adatok törlésének céljából elővették volna azokat.

Az elveszített profilok között nevek, születési adatok, lakcímek, okmányszámok, aláírás-másolatok és a szervátültetésekről szóló rendelkezések voltak. A holland hatóságok a szokásos módon közölték, hogy az adatok illetéktelen felhasználására egyelőre nem találtak semmiféle bizonyítékot, és az adatvesztésnek a nyilvántartás aktuális működésére nézve sincs semmilyen következménye. Az arányokkal kapcsolatban a beszámolók megemlítik, hogy Hollandia nagyjából 17,5 millió lakosának körülbelül a fele regisztrált szervdonor.

Biztonság

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.