Ráadásul a szövetségi állam találta ki, és Arizona szenátusa már el is fogadta azt a törvényjavaslatot, hogy bitcoinban is lehessen adót fizetni.

Mostanság különösen meredek ötletnek tűnik, amiben az arizonai honatyák gondolkodnak. A szövetségi állam szenátusa múlt héten már el is fogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben az államban bitcoinnal vagy más elismert kriptovalutával is lehetne fizetni a személyi jövedelemadót.

Ez persze egyelőre csak törvényjavaslat, amit még jóvá kell hagynia az állam képviselőházának is.

Valójában nem a bitcoin érdekli őket

A Fortune szerint a döntés minden szempontból nagyon nagy jelentőségű. Mint a lap írja, történetileg a központilag kibocsátott pénznemek esetében is fontos pont volt, hogy lehetett velük adót fizetni, ez növelte az elterjedésüket és az elfogadásukat is. A kriptovaluták viszont nem ilyen központilag felügyelt fizetőeszközök, és miközben nemzetközi szinten alkalmasak fizetések lebonyolítására, a kormányok jellemzően nem támogatják a használatukat.

Bár az arizonai tervezet pozitív hatással lehet a kriptovaluták megítélésére – különösen most, amikor a bitcoin egy óriási emelkedés után mindössze másfél hónap alatt elveszítette értékének több mint felét –, a történet közel sem a kriptovalutázásról szól. A szövetségi állam egyik javaslatot támogató képviselője azt mondta a Fox Newsnak, hogy ez egy jelzés akar lenni a világnak, hogy Arizona az a hely, amely nyitott a virtuális valuták és a blockchain technológia használatára. Ellenpélda New York, ahol 2015-ben fogadták el a kriptovalutákkal folyatott pénzpiaci tevékenységet szabályzó ún. BitLicense törvényt, amelyet az iparág az innováció kerékkötőjének tart.

A képviselő még azt is megkockáztatta, hogy hamarosan ez lesz a legkényelmesebb módja annak, hogy eleget tegyünk adófizetési kötelezettségünknek.

A javaslat egyébként arra is beépít egy védelmet, hogy az állam ne járjon rosszul a kriptovaluták volatitása miatt. A bitcoinban vagy más kriptovalutában befizetett adót 24 órán belül konvertálni kell dollárra. (Az már más kérdés, hogy ha ezt állami szinten bevezetik, a megnövekedett váltási volumen miatt az adófizetési határidőnél 24 órán belül is nagyon nagy árfolyam-ingadozások léphetnek fel a kriptovalutáknál.)

Még azt sem tudják, mennyien használják

A Fox News idézi a Cambridge Egyetem egy tanulmányát, amely nagyjából 3 és 6 millió közé teszi az USA-ban kriptovaluta-pénztárcával rendelkezők számát. De területenként is nagyon nagy eltérések lehetnek. Van ugyanis, ahol komoly cégek is propagálják a kriptovalutákat. A lap bemutat egy Phoenixben működő bérszámfejtéssel foglalkozó céget, amelynél van olyan lehetőség, hogy az alkalmazottak bitcoinban kérjék fizetésük egy részét, és bitcointban is fizessék a nyugdíjbiztosításuk bizonyos hányadát.

Persze a dolog még messze nincs lefutva. Egyelőre elég sokan tartanak attól, hogy a ma még jobb kondiban lévő kriptovaluták is gyorsan elértéktelenedhetnek, és hosszú távon nagy veszteséget okozhatnak az államnak.

Piaci hírek

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.