Már nekik is sok lesz, ami az utóbbi időben a "világ gyárában" történik, így a termelésben egyre inkább Indiára és Délkelet-Ázsiára támaszkodnának.

A The Wall Street Journal szombati riportja alapján az Apple Kínán kívül bővítené gyártási kapacitásait, aminek egyik elsődleges oka az ottani kormányzat zéró toleranciára épülő Covid-politikája. Az elemzők becslése szerint a vállalat termékeit összességében mintegy 90 százalékban állítják elő kínai szerződéses gyártók, így a technológiai óriás ebben a tekintetben igen kiszolgáltatott ezeknek az intézkedéseknek. A világjárvány során az Apple beszállítói, így például a Foxconn, leállásokra kényszerültek a növekvő esetszám miatt.

A Reuters a hónap elején arról számolt be, hogy az Apple MacBook-termékeinek háromnegyedét gyártó Quanta Computer – amely az Apple MacBook-termékeinek háromnegyedét gyártja – annak ellenére kényszerült felfüggeszteni a termelését, hogy folyamatosan fenntartotta a vírus terjedésének megakadályozására kialakított, zárt működésű kampuszát. A WSJ meg nem nevezett forrásai szerint az Apple most azt kommunikálja a beszállítóknak, hogy bővíteni kívánja a termelést más régiókban, így Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Ők talán meg is tehetik

Bár az Apple nem reagált a terveivel kapcsolatos megkeresésekre, a társaság vezérigazgatója, Tim Cook április végén már világossá tette, hogy az egész iparágra kiterjedő szilíciumhiány mellett a járványhoz kapcsolódó fennakadások voltak a legnagyobb hatással a fogyasztói kereslet kielégítésére való képességükre. Az ellátási lánc problémáiból fakadó kiesést akkor 4-8 milliárd dollár értékűre becsülték az éppen futó, június 30-án végződő negyedévre.

Bár sok nyugati vállalatnak kell hasonló problémákkal kell szembenéznie, az Apple mérete olyan alkupozíciót biztosít, amelynek révén a világon talán egyedüliként lehet képes az ellátási lánc ilyen szintű megváltoztatására. Az elmúlt két évben érvényesített utazási korlátozások egyébként azt eredményezték, hogy az Apple korlátozta a vezetőinek és mérnökökeinek Kínába való utazásait, ami megnehezítette a gyártóhelyek személyes ellenőrzését, de a WSJ cikke arra is kitér, hogy tavaly már több áramkimaradás is aláásta a kínai bérgyártók presztízsét.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.