Az amerikai kutatócsapat előzetes vizsgálatai alapján a köbös bór-arzenid hővezetés szempontjából például közel tízszer jobb a csipgyártásban jelenleg általánosan használt szilíciumnál. Az esetleges őrségváltás azért odébb van.

A szilícium a technológiai ipar elválaszthatatlan alapanyagává vált. Bármennyire is könnyen elérhető és felhasználható anyagról beszélünk, félvezető tulajdonságai messze nem ideálisak, ami gátat szab a jövőbeni fejlődésnek. Ezt amerikai tudósok egy csoportja azzal igyekszik megoldani, hogy kedvezőbb tulajdonságú alternatívát talál a "jó öreg" szilícium lecserélésére.

Ideális anyag

Az MIT, a Houstoni Egyetem és más intézmények kutatóiból verbuválódott szakértői csapat nemrégiben elő is állt az eddig elvégzett kísérletek eredményével. A publikált tanulmány szerint a köbös bór-arzenid néven ismert anyag több szempontból is megfelelő lenne a félvezetők előállításához.

A szilíciummal ellentétben ugyanis nem csak az elektronokat engedi át komolyabb ellenállás nélkül a szerkezetén, hanem az úgynevezett elektronlyukaknak is könnyedén helyet ad. Utóbbi pedig bizonyos típusú félvezetők esetében szintén lényeges tulajdonság. A most vizsgált anyag másik előnye, hogy sokkal kedvezőbb hővezető képességekkel bír, azaz ki lehetne küszöbölni a mostani számítástechnikai eszközökre jellemző túlmelegedést.

De...

Ugyanakkor bőven van megoldásra váró feladat is, mielőtt bármiféle trónfosztást emlegethetnénk. Az egyik ilyen, hogy a köbös bór-arzenidet mindeddig csak laboratóriumi körülmények között, kis mennyiségben és egyenetlen szerkezetben állították elő. A szilícium kiváltásához nyilvánvalóan ipari méretekben, uniformizált minőségben és gazdaságosan gyártható anyagra lenne szükség.

A kutatók szerint azonban a köbös bór-arzenid már a közeljövőben is találhat olyan felhasználási területeket, ahol egyedi tulajdonságai jelentős különbséget jelentenek. A csoport vezetője abban is bízik, hogy most publikált eredményeik még több figyelmet irányítanak erre a különleges anyagra, ami gyorsíthatja és megkönnyítheti esetleges szélesebb körű adaptációját.

Piaci hírek

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.