A koronavírus miatti bezártság jót tett a Google alkalmazásboltjának. A lendület a harmadik negyedévben is kitartott.

Érdekes tendencia mutatkozik a két nagy alkalmazásáruház az App Store és a Google Play versengésében. Az AppleInsider és a Sensor Tower adatai alapján a Covid-19 miatt elrendelt korlátozásokat leginkább az Android operációs rendszer gazdája tudta letöltésekre váltani.

Felpörgött a droid

A legfrissebb, harmadik negyedéves mérések alapján a Google alkalmazásboltja 28,3 milliárd letöltést szolgált ki a három hónap alatt. Ez egyrészt 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Másrészt pedig a valaha volt legnagyobb negyedéves forgalom. Cupertinóban viszont már annyira nem egyértelmű a helyzet. Az App Store 8,2 milliárdos letöltési mennyisége alig 2,5 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori teljesítményt. Ráadásul a forgalom az első negyedév óta fokozatosan csökken.

 

 

Alkalmazásboltok letöltési számai (2016/Q3-2020/Q3)
Infogram

 

Ahogy a fenti grafikonból is kitűnik, az App Store idén 9,3 milliárdos letöltési számmal nyitott, ám ezt a szintén rekordnak számító teljesítményt a későbbiekben már nem tudta megfejelni az almás appbolt. A második negyedévben 9,1 milliárd, míg ahogy említettük, legutóbb már csak 8,2 milliárd letöltés jött össze.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Android operációs rendszert kiszolgáló Google Play közel 3,5-szeres forgalmat bonyolít, mint az iOS-re elérhető alkalmazásokat kizárólagosan szállító App Store. Ehhez persze azt is érdemes hozzátenni, hogy androidos mobilból lényegesen több fogy, mint iPhone-ból, ugyanakkor a Google ökoszisztémája korántsem annyira rigorózusan zárt, mint Cupertino saját megoldása (azaz a felhasználók máshonnan is letölthetnek androidos appokat).  

Csak a játék... meg a tanulás és a munka

Hogy mi is fűti annyira a Google alkalmazásáruházának forgalmát idén, arról szemléletesen árulkodik az a lista, amely a legnépszerűbb programokat vesszi sorra azok tematikája szerint. A játékok toronymagasan vezetnek 13,5 százalékos részesedésükkel, míg a dobogó két alsóbb fokán a tanulással, oktatással kapcsolatos alkalmazások (9%), illetve az üzleti, munkához kötődő programok (7%) állnak.

A Google Play egyébként nem csak a forgalmával, de az elérhető kínálatával is kimagaslik. Az idei második negyedévre vonatkozó adatok alapján a keresőóriás online boltjában 2,7 millió program között lehetett válogatni. Az App Store-ban ugyanekkor 1,8 millió app szerepelt. A Windows Store 669 ezres, az Amazon Store pedig 450 ezres portfóliót tudott felmutatni.

Konzumer tech

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.