A koronavírus miatti bezártság jót tett a Google alkalmazásboltjának. A lendület a harmadik negyedévben is kitartott.

Érdekes tendencia mutatkozik a két nagy alkalmazásáruház az App Store és a Google Play versengésében. Az AppleInsider és a Sensor Tower adatai alapján a Covid-19 miatt elrendelt korlátozásokat leginkább az Android operációs rendszer gazdája tudta letöltésekre váltani.

Felpörgött a droid

A legfrissebb, harmadik negyedéves mérések alapján a Google alkalmazásboltja 28,3 milliárd letöltést szolgált ki a három hónap alatt. Ez egyrészt 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Másrészt pedig a valaha volt legnagyobb negyedéves forgalom. Cupertinóban viszont már annyira nem egyértelmű a helyzet. Az App Store 8,2 milliárdos letöltési mennyisége alig 2,5 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori teljesítményt. Ráadásul a forgalom az első negyedév óta fokozatosan csökken.

 

 

Alkalmazásboltok letöltési számai (2016/Q3-2020/Q3)
Infogram

 

Ahogy a fenti grafikonból is kitűnik, az App Store idén 9,3 milliárdos letöltési számmal nyitott, ám ezt a szintén rekordnak számító teljesítményt a későbbiekben már nem tudta megfejelni az almás appbolt. A második negyedévben 9,1 milliárd, míg ahogy említettük, legutóbb már csak 8,2 milliárd letöltés jött össze.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Android operációs rendszert kiszolgáló Google Play közel 3,5-szeres forgalmat bonyolít, mint az iOS-re elérhető alkalmazásokat kizárólagosan szállító App Store. Ehhez persze azt is érdemes hozzátenni, hogy androidos mobilból lényegesen több fogy, mint iPhone-ból, ugyanakkor a Google ökoszisztémája korántsem annyira rigorózusan zárt, mint Cupertino saját megoldása (azaz a felhasználók máshonnan is letölthetnek androidos appokat).  

Csak a játék... meg a tanulás és a munka

Hogy mi is fűti annyira a Google alkalmazásáruházának forgalmát idén, arról szemléletesen árulkodik az a lista, amely a legnépszerűbb programokat vesszi sorra azok tematikája szerint. A játékok toronymagasan vezetnek 13,5 százalékos részesedésükkel, míg a dobogó két alsóbb fokán a tanulással, oktatással kapcsolatos alkalmazások (9%), illetve az üzleti, munkához kötődő programok (7%) állnak.

A Google Play egyébként nem csak a forgalmával, de az elérhető kínálatával is kimagaslik. Az idei második negyedévre vonatkozó adatok alapján a keresőóriás online boltjában 2,7 millió program között lehetett válogatni. Az App Store-ban ugyanekkor 1,8 millió app szerepelt. A Windows Store 669 ezres, az Amazon Store pedig 450 ezres portfóliót tudott felmutatni.

Hirdetés
Konzumer tech

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.