Egyre komolyabb globális szereplő lesz. Indiában és Indonéziában már megvetette a lábát. Ha így folytatja, hamarosan beéri az Amazont.

A közelmúltban intelligens asszisztense kapcsán arról írtunk, hogy az Alibaba szintre pontról pontra másolja az Amazon stratégiáját. Felhőszolgáltatásban még van teendője bőven, egyelőpre csupán tizedét termeli annak, amit az Amazon felhője képes hozni, de a növekedési üteme valószínűleg egyáltalán nem nyugtatja meg az amerikai vállalat vezetőit. Ha csak valami nagy összeomlás nem jön közbe, hamarosan fej-fej mellett halad a két cég. Az Alibaba mellett szól az is, hogy Kínában mostanság semmi pénz nem sajnálnak arra, hogy a technológiai iparban megerősödjenek.

Egy év alatt dupláztak

Az Alibabának egy év alatt sikerült közel duplájára növelni felhős ügyfeleinek számát. Tavaly a második negyedévet 570 ezer fizető ügyféllel zárták, idén a második negyedév végén viszont már több mint egymillió ügyfelük volt. Ráadásul a létszámnövekedéssel párhuzamosan az egy ügyfélre jutó átlagos bevételt is növelték: a tavalyi 323 dollárral szemben idén már átlagosan 355 dollárt hozott egy ügyfél.

Miközben a teljes cég is brutális ütemben növekszik – éves összevetésben 56 százalékos volt a növekedés – a felhőszolgáltatás közel duplázni tudott, éves összevetésben 96 százalékkal nőtt. Tavaly még csak 187 millió dollárt termelt a felhőszolgáltatás, idén viszont már 359 milliót. Mivel ez a leggyorsabban növő szegmens, fokozatosan nő a súlya a teljes bevételben. Tavaly még mindössze a vállalat bevételeinek 3 százalékát tette ki, idén viszont a második negyedévben már elérte az 5 százalékot.

Mindenhol ott lesznek

A növekedés nem kis részben azért következett be, mert az vállalat két fontos országban is komoly fejlesztéseken van túl. Indiában és Indonéziában épített fel új adatközpontokat, ami jót tett az ügyfélszerzésnek.

A bővülés másik eleme, az egy ügyfélre eső átlagos bevétel javulása viszont arra is mutat, hogy az Alibaba is halad abba az irányba, hogy szofisztikáltabb szolgáltatásokat értékesít. Mindenekelőtt az adatbázis szolgáltatásra és a tartalomelosztó hálózatra (content delivery network) van nagy igény.

 
Alibaba Cloud Costumers 2016-2017
Infogram


A Business Insider elemzése szerint a felhőszolgáltatások bővítése segít a bevételi források diverzifikálásában (hozva a több lábon állás előnyeit), de abban is segít, hogy az Alibaba hatékonyabban tudjon versenyezni az XaaS (Anything as a Service) szolgáltatások piacán.

A piackutató cégek szerint siker kulcs az lesz, hogy ki tudja a legrugalmasabban kiszolgálni a nagy felhasználókat, azaz a vállalati és kormányzati szerveket. Például az következő néhány évben a nyilvános felhő uralja majd a piacot, de nagyon sok vállalat számára biztonsági megfontolások és a jelenlegi rendszereik technológiai korlátaik miatt ez nem járható. Ezért marad továbbra is népszerű a hibrid felhő.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.