A Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz beadott panaszuk szerint hiába minősítik az appok tartalmát gyerekbarátnak, ha azok titokban felhasználói adatokat gyűjtenek.

A Google tavaly áprilisban jelentette be, hogy külön címkével látja el a gyerekenek készített, oktató és szórakoztató funkcióit tekintve is magas minőséget képviselő alkalmazásokat. A "Teacher Approved" minőstést elvileg az olyan appok kapják meg a Play áruházban, amelyeket a Google-lel együttműködő oktatási szakemberek és tanárok erre érdemesnek találnak különböző szempontok, így például az adott életkorhoz mért megfelelőség, a tanulás vagy fejlesztés lehetősége, a gyerekeknek nyújtott élmény, a kreativitás vagy a pozitív üzenetek alapján.

A külön emblémával is ellátott mobil programok az alkalmazásáruház korábbi, családi csoportját felváltó "Kids" kategóriáján belül jelentek meg, első körben az Egyesült Államokban, később pedig más régiókra is kiterjesztve. A Google vonatkozó közleménye szerint a szülőket támogatná az új rendszerrel, ezzel is támogatva a megfelelő appok kiválasztását egy olyan időszakban, amikor a távoktatás vagy az iskolai kényszerszünetek miatt a gyerekek amúgy is több időt töltenek a képernyők előtt.

Az ártalmatlannak, sőt hasznosnak tűnő dolog mégsem mindenki szerint ennyire hasznos és ártalmatlan. A Reuters szerdai beszámolója szerint két amerikai jogvédő csoport fordult a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) azzal a gyanúval, hogy a "Teacher Approved" alkalmazások esetenként törvénytelenül, a szülők hozzájárulása nélkül gyűjtenek a gyerekekről felhasználói adatokat, illetve ezek alapján célozzák meg őket az alkalmazásokban megjelenő reklámokkal. Bár az ilyesmi máskor is szabálytalan lenne, a minősített appok esetében nyilván különös súllyal esne a latba.

Nem csak a tanároknak kell megfelelni

A Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) és a Center for Digital Democracy (CDD) szervezetek, melyek egyébként korábban is együttműködtek már az FTC-vel hasonló esetek feltárásában, három egymástól független kutatást is idéznek a beadványukban. Ezek a múlt év júniusa óta készülő anyagok állítólag kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a Play Store gyerekenek ajánlott applikációi között vannak olyanok, amelyek bármilyen figyelmeztetés nélkül külső felekhez továbbítják az egyes felhasználók adatait.

A mostani panasz szerint a Google címkéi megtévesztőek, amennyiben bizonyos alkalmazások megsértik a gyerekeknek szóló tartalmakat is szabályozó Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) törvényt. Bár a jogvédők nem vádolják a Google-t rosszhiszeműséggel, azt kívánják elérni, hogy a vállalat jusson megállapodásra az FTC-vel, annak nyomán pedig szíveskedjen betartani saját megfelelőségi szabályzatát. A társaság már 2019 óta kéri az alkalmazásfejlesztőktől, hogy jelöljék meg, ha szoftverükkel kifejezetten a gyerekeket célozzák, elősegítve ezzel a COPPA hatékonyabb érvényesítését, ennek előzménye viszont egy 2018-as, ugyancsak a CCFC és a CDD által jegyzett panasz volt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál.

A Google egyelőre csak annyit fűzött hivatalosan a szerdán benyújtott panaszokhoz, hogy az általa működtetett alkalmazásáruházban is elkötelezett a pozitív és biztonságos környezet megteremtése mellett a családok és a gyerekek számára, ennek érdekében pedig folyamatosan prioritásként kezeli a platformon a gyerekek védelmét.

Biztonság

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.