A Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozóra időzítette okos város koncepciójának budapesti bemutatását a Huawei. A távközlési nagyvállalat ebből a területből az idén már 4 milliárd dollár bevételre számít, az éves növekedési ütemet közel 50 százalékra teszi.

A társaság régiós vezetői szerint a növekvő urbanizáció miatt 2025-re már 27 megaváros lesz a világban, egyenként több mint 10 millió lakossal. Ez hatalmas nyomást gyakorol majd az adott települések közlekedésére, a közszolgáltatások működtetésére, amire az okos városok megjelenése adhatja meg a megfelelő választ.

Miből áll az okos városok idegrendszere?

Ehhez szükséges a városok digitális átalakítása, amelyhez speciális adatvezérelt rendszerekre van szükség, ezek segítenek a helyi hatóságoknak a városok irányításában - mondta David Tang, a Huawei észak- és közép-európai régiójának elnöke. A városi vezetőknek együtt kell működniük egy olyan digitális szolgáltatóval is, aki az átállást le tudja folytatni. Az okos városok működésének a big datán és a mesterséges intelligencián (AI) kell alapulnia, továbbá valós idejű döntéshozatallal kell automatizálnia a folyamataikat.

Peng Xi, a régió vállalati üzletágáért felelős elnöke egyenesen élő organizmushoz hasonlította a jövő okos városait, amelyeket idegrendszer hajt. Ez az idegrendszer agyból (irányítóközpont) és perifériás idegekből (hálózat és szenzorok) áll, amelyek valós idejű adatokat gyűjtenek a város állapotáról, ezt továbbítják, hogy az agy elemezze azokat, döntéseket hozzon, majd végre is hajtsa azokat. Ez akadálymentes kapcsolatot teremt a fizikai és a digitális világ között.

A rendezvényen bemutatták az Intelligens Műveleti Központ (Intelligent Operation Center) megoldást, amely az okos város agyaként működik, és összekapcsolva a fizikai és digitális világokat. A központ magába foglalja a felhő alapú adatközpontokat, a városi hálózatokat, utóbbiak gyűjtik, integrálják és megosztják a városi adatokat. A mesterséges intelligencia meghatározó szerepet játszik az okos városok fejlődésében, ezért a cég olyan AI rendszereket fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik a szinergiát a szoftver és hardver között, valamint a készülékek és a felhő között.

A mesterséges intelligenciát már olyan területeken használják, mint az intelligens városirányító központ, az okos közlekedés, az arc- vagy a rendszámfelismerés. Az AI-vezérelt videóelemzés tovább bővíti a mesterséges intelligencia alkalmazásának körét olyan új funkciók területén is, mint a valós idejű járműpályagörbe-követés.

Okosváros-projektek Magyarországon

A Huawei világszerte 13 OpenLab-ot és 36 innovációs központot működtet a Smart City ökoszisztéma fejlesztéséhez. Lapunk érdeklődésére a régiós elnök elmondta, hogy az okos város témával kapcsolatban több projektről is tárgyalnak Magyarországon, ilyen az okos parkolás, vagy az amúgy nem túl régen bevezetett 112-es segélyhívó rendszer megújítása. Csehországban okos világítás, okos hulladékkezelés projektről állapodnak meg, Szerbiában pedig a közbiztonság kapcsán, az okos térfigyelő rendszerek kiépítéséről folynak tárgyalások.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.