A privát 5G hálózatok nagyságrenddel egyszerűbbé és rugalmasabbá teszik a szenzortechnológia, a vezető nélküli szállítórendszerek, drónok, automatizált nehézgépek vagy robotok használatát. (x)

A Vodafone Magyarország kezdetek óta élen jár az 5G hálózat fejlesztésében: 2019-ben, a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető, kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását. Először Budapest belvárosában, majd idén márciusban a főváros szinte teljes területén elérhetővé vált az újgenerációs mobilhálózat. Azóta pedig több vidéki nagyvárosban is elindult a Vodafone 5G szolgáltatása.

Jóllehet az 5G kapacitásánál és rendkívüli sebességénél fogva előrelépés lehet a lakossági felhasználók számára, a benne rejlő lehetőségeket a korai fázisban főként az iparban lehet a jól hasznosítani. A kritikus működési területeken, a robotika, vagy az automatizálás színterén is alkalmazhatóak lesznek a mobil megoldások, mert ez az első olyan technológia, ami szervesen összekapcsolja a mobilhálózatot az üzleti és technológiai felhasználással.

Több nemzetközi és hazai példa is azt mutatja, hogy az 5G hatalmas áttörést jelent az ipar szereplőinek a gyártás, szállítmányozás és logisztika területén is. Az újgenerációs mobilhálózat használatával olyan új ipari, logisztikai üzleti modellek építhetők fel, melyek hozzájárulnak a hazai vállalatok fejlődéséhez, hatékonyságuk növeléséhez.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a magyar piacon olyan szolgáltatók legyenek jelen, amelyek elérhetővé teszik a technológiát a digitalizációra nyitott vállalatok számára mind hardver, mind pedig hálózati oldalon. A Vodafone Magyarország a közelmúltban több nagy volumenű projekten dolgozott nagyipari vállalatokkal közösen, és azok igényei mentén kezdte meg a privát 5G hálózatok kiépítését.

Privát 5G hálózat a Foxconn komáromi gyárában

2020. október elején kezdődött meg annak a rendszernek a tesztüzeme, amely a Foxconn komáromi gyárában ma már élő 5G támogatás mellett élesben üzemel. A Foxconn igényeire szabott megoldásokat és az 5G infrastruktúra kiépítését a Vodafone az Ericssonnal közösen valósította meg.

A Foxconn esetében a privát 5G hálózat alkalmazásának részeként 5G-vel működnek a tesztkocsik, amelyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Az 5G hálózaton alapuló wireless megoldás nagyban megnöveli a tesztelés rugalmasságát a gyárban, így optimalizálva az idő- és helykihasználást, hiszen a tesztelő teremben eltűnnek a több ezer méteres kábelek, ez pedig helyet szabadít fel az újabb kreatív megoldásoknak.

Az 5G magas átviteli sebessége mellé az egyébként is alacsony válaszidő a Foxconn esetében tovább csökkenthető azáltal, hogy a publikus hálózattól elszeparált magán-mobilhálózat épült ki a vállalat területén. A privát 5G hálózat megnövekedett sebességének, kapacitásának és minimális késleltetésének köszönhetően a gyártó gyorsabb, a vezetéknélküliség miatt pedig rugalmasabb termelést tud megvalósítani. Emellett az 5G lehetővé teszi a különböző kiterjesztett valóságra épülő megoldások alkalmazását, így többek között lehetővé válhat a kiterjesztettvalóság-alapú betanítás, a valós idejű nyomon követéssel megvalósuló távfelügyelet, továbbá egy jóval hatékonyabb minőségbiztosítási folyamat.

East-West Gate: Európa első privát 5G hálózattal működő vasúti terminálja

A vasúti logisztikában egyedülálló technológiai fejlesztés kezdődött a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon. Október elején a Vodafone az East-West Gate Intermodális Logisztika Zrt.-vel és Huaweijel közösen jelentette be, hogy Európa legnagyobb, a jövő év első negyedévére elkészülő, okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak majd a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére.

A minimális késleltetés lehetővé teszi, hogy a világon elsőként az 5G technológia segítségével valós idejű képi jelátvitellel távolról irányítsák a terminálon szolgálatot teljesítő, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdarukat. Ezáltal évente akár egymillió konténer kezelése valósulhat meg úgy, hogy nem szükséges a darukon darukezelőknek tartózkodni, egy biztonságos helyről irányíthatják darujukat.

Új, innovatív gyártási megoldások – ezt nyújtja az 5G az iparnak

Az 5G felhasználása a közeljövőben érkező 5G-re optimalizált hardverek és szoftverek segítségével új távlatokat nyit az ipar számára, amelyekkel jóval hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb folyamatokat lehet kialakítani.

A privát 5G hálózatok segítségével az iparágak olyan innovatív alkalmazásokat aknázhatnak ki, mint például a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV – (Automated Guided Vehicles), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése.

A magánhálózat legnagyobb előnyeit az információbiztonság, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitás, valamint annak testre szabhatósága jelenti. A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül maradnak. Így az 5G technológia segítségével biztonságosabb, adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel bíró kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt Wi-Fi-alapú megoldások segítségével. Ezek a privát hálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

A Vodafone a jövőben további szolgáltatókkal és nagyvállalatokkal tervez megállapodást kötni közös gondolkozás és megoldáskeresés mentén, annak érdekében, hogy az 5G előnyeit minél szélesebb területen, minél több vállalat tudja kihasználni.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.