A privát 5G hálózatok nagyságrenddel egyszerűbbé és rugalmasabbá teszik a szenzortechnológia, a vezető nélküli szállítórendszerek, drónok, automatizált nehézgépek vagy robotok használatát. (x)

A Vodafone Magyarország kezdetek óta élen jár az 5G hálózat fejlesztésében: 2019-ben, a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető, kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását. Először Budapest belvárosában, majd idén márciusban a főváros szinte teljes területén elérhetővé vált az újgenerációs mobilhálózat. Azóta pedig több vidéki nagyvárosban is elindult a Vodafone 5G szolgáltatása.

Jóllehet az 5G kapacitásánál és rendkívüli sebességénél fogva előrelépés lehet a lakossági felhasználók számára, a benne rejlő lehetőségeket a korai fázisban főként az iparban lehet a jól hasznosítani. A kritikus működési területeken, a robotika, vagy az automatizálás színterén is alkalmazhatóak lesznek a mobil megoldások, mert ez az első olyan technológia, ami szervesen összekapcsolja a mobilhálózatot az üzleti és technológiai felhasználással.

Több nemzetközi és hazai példa is azt mutatja, hogy az 5G hatalmas áttörést jelent az ipar szereplőinek a gyártás, szállítmányozás és logisztika területén is. Az újgenerációs mobilhálózat használatával olyan új ipari, logisztikai üzleti modellek építhetők fel, melyek hozzájárulnak a hazai vállalatok fejlődéséhez, hatékonyságuk növeléséhez.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a magyar piacon olyan szolgáltatók legyenek jelen, amelyek elérhetővé teszik a technológiát a digitalizációra nyitott vállalatok számára mind hardver, mind pedig hálózati oldalon. A Vodafone Magyarország a közelmúltban több nagy volumenű projekten dolgozott nagyipari vállalatokkal közösen, és azok igényei mentén kezdte meg a privát 5G hálózatok kiépítését.

Privát 5G hálózat a Foxconn komáromi gyárában

2020. október elején kezdődött meg annak a rendszernek a tesztüzeme, amely a Foxconn komáromi gyárában ma már élő 5G támogatás mellett élesben üzemel. A Foxconn igényeire szabott megoldásokat és az 5G infrastruktúra kiépítését a Vodafone az Ericssonnal közösen valósította meg.

A Foxconn esetében a privát 5G hálózat alkalmazásának részeként 5G-vel működnek a tesztkocsik, amelyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Az 5G hálózaton alapuló wireless megoldás nagyban megnöveli a tesztelés rugalmasságát a gyárban, így optimalizálva az idő- és helykihasználást, hiszen a tesztelő teremben eltűnnek a több ezer méteres kábelek, ez pedig helyet szabadít fel az újabb kreatív megoldásoknak.

Az 5G magas átviteli sebessége mellé az egyébként is alacsony válaszidő a Foxconn esetében tovább csökkenthető azáltal, hogy a publikus hálózattól elszeparált magán-mobilhálózat épült ki a vállalat területén. A privát 5G hálózat megnövekedett sebességének, kapacitásának és minimális késleltetésének köszönhetően a gyártó gyorsabb, a vezetéknélküliség miatt pedig rugalmasabb termelést tud megvalósítani. Emellett az 5G lehetővé teszi a különböző kiterjesztett valóságra épülő megoldások alkalmazását, így többek között lehetővé válhat a kiterjesztettvalóság-alapú betanítás, a valós idejű nyomon követéssel megvalósuló távfelügyelet, továbbá egy jóval hatékonyabb minőségbiztosítási folyamat.

East-West Gate: Európa első privát 5G hálózattal működő vasúti terminálja

A vasúti logisztikában egyedülálló technológiai fejlesztés kezdődött a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon. Október elején a Vodafone az East-West Gate Intermodális Logisztika Zrt.-vel és Huaweijel közösen jelentette be, hogy Európa legnagyobb, a jövő év első negyedévére elkészülő, okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak majd a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére.

A minimális késleltetés lehetővé teszi, hogy a világon elsőként az 5G technológia segítségével valós idejű képi jelátvitellel távolról irányítsák a terminálon szolgálatot teljesítő, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdarukat. Ezáltal évente akár egymillió konténer kezelése valósulhat meg úgy, hogy nem szükséges a darukon darukezelőknek tartózkodni, egy biztonságos helyről irányíthatják darujukat.

Új, innovatív gyártási megoldások – ezt nyújtja az 5G az iparnak

Az 5G felhasználása a közeljövőben érkező 5G-re optimalizált hardverek és szoftverek segítségével új távlatokat nyit az ipar számára, amelyekkel jóval hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb folyamatokat lehet kialakítani.

A privát 5G hálózatok segítségével az iparágak olyan innovatív alkalmazásokat aknázhatnak ki, mint például a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV – (Automated Guided Vehicles), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése.

A magánhálózat legnagyobb előnyeit az információbiztonság, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitás, valamint annak testre szabhatósága jelenti. A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül maradnak. Így az 5G technológia segítségével biztonságosabb, adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel bíró kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt Wi-Fi-alapú megoldások segítségével. Ezek a privát hálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

A Vodafone a jövőben további szolgáltatókkal és nagyvállalatokkal tervez megállapodást kötni közös gondolkozás és megoldáskeresés mentén, annak érdekében, hogy az 5G előnyeit minél szélesebb területen, minél több vállalat tudja kihasználni.

Mobilitás

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.