A japán vállalat az 5G hálózatnak köszönhetően igen jól halad a távolról vezérelhető robotok fejlesztésében.

A hatalmas sikert besöprő Avatar film történetének egyik központi eleme volt az, hogy a főhős egy mesterségesen kreált hibrid lényt tudott távolról irányítani. Valami hasonlón dolgoznak Japánban a Toyota szakemberei, akik egy egész meggyőző bemutatóval álltak elő a minap. 

Az 5G megnyitotta az utat

A nem csak autókat készítő Toyota a helyi mobilszolgáltató NTT Docomóval állt össze arra a demonstrációra, mire képes ma már a robotika, ha a legfejlettebb mobilhálózattal párosítják. Az alábbi videón munka közben is megszemlélhető T-HR3 elnevezésű humanoid robotot alapvetően úgy kezdték fejleszteni, hogy az egyszer távoli irányítással legyen vezérelhető. Az új generációs 5G hálózat sebességének és alacsony késleltetési idejének köszönhetően már olyan összetett feladatokat is képes ellátni a kezelő, mint például egy labda elkapása, vagy tárgyak pontos egymásra helyezése.

A T-HR3-at a bemutató alatt a 10 kilométerrel arrébb elhelyezett íránytó székből vezérelte a Toyota munkatársa, akinek a végtagjait egy különleges vázhoz csatlakoztatták, fején pedig egy VR-sisak volt, hogy pontosan azt lássa, amit az irányítása alatt lévő robot kamerái vesznek éppen. 

Az először egy évvel ezelőtt bemutatott fejlesztés a kezdetekben még csak vezetékes üzemmódban működött, de a mostani teszt meglehetősen meggyőző eredményeket hozott. A robot a beépített szenzoroknak és mechanikának köszönhetően tökéletesen képes egyensúlyban maradni, és szépen haladni, miközben üzemeltetője csak egy helyben tipeg a speciális karosszékében ülve.

Az irányítást és a pontosabb érzékelést segíti, hogy az operátorra csatlakoztatott váz force feedbackre képes, azaz erőhatás kifejtésével jelzi például ha a robot karja valamit megfog.

Egészségügyben használnák

Bár a fejlesztések egyelőre nem tartanak ott, hogy a robotból kereskedelmi forgalomba kerülő termék legyen, a Toyotánál bíznak benne, hogy idővel hasznosítható megoldássá csiszolják a koncepciót. Az egyik elképzelés szerint a mozgásukban korlátozott emberek élteminőségének javításában és a betegápolásban lehetne kamatoztatni T-HR3-at.

A robot egyébként hamarosan újra nyilvánosság elé áll: a fejlesztőcsapat jövő héten újabb demót tart Tokióban, ahol a hírek szerint egy még ambíciózusabb bemutatóval készülnek.

Cloud & big data

Tavasszal jöhet az Apple új előfizetéses csomagja

A cég igyekszik új kiadókat is beterelni a prémium szolgáltatás elindításáig, de a hírek szerint többeket nem nyűgözött le az ötlet.
 
A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.