A redmondi vállalat nemrégiben jegyeztetett be egy olyan szabadalmat, amellyel nem csupán a szerzői jog alá eső tartalmak megosztását lehetne gátolni, de a rendszeres jogsértőket automatikusan ki is zárhatnák az általuk használt szolgáltatásból.

Elsősorban a cloudos tárolást és adatmegosztást lehetővé tevő szolgáltatók számára lehet érdekes, hogy áprilisban a Microsofté lett az a szabadalom, amely a költői "Tiltott tartalom letiltása és az ismételt elkövetők azonosítása a szolgáltatói tárolórendszerekben" néven fut [pdf].

Megzaboláznák a megosztást

A megoldás kettős védvonalat húzna a szerzői jog által védett, vagy egyéb okokból nem megosztható tartalmak terjesztése ellen. Egyfelől automatikusan megakadályozná, hogy a cloudos adattároló megoldásokban tárolt ilyen jellegű tartalmakat a felhasználó mással megoszthassa. Másrészt az ilyen események naplózásával azt is követné, hogy kik azok, akik sorozatosan ilyen eseteket generálnak. Őket a rendszer szintén teljesen önműködő módban lenne képes korlátozni, vagy akár teljesen kizárni abból, hogy igénybe vegyék a fájltároló és -megosztó szolgáltatást.

A szabadalomban felvázolt metódus meglehetősen rugalmas abból a szempontból, hogy csak a ténylegesen jogsértő tartalmaknak állja az útját. Azaz ha valaki egy sor állományt oszt meg egy ismerősével, de azok között legálisan terjeszthető anyagok és jogvédett tartalmak vegyesen vannak, akkor a fogadó fél csak utóbbiakat nem fogja majd látni, a rendben lévő részt minden további nélkül el lehet érni.

A cég saját tárolási rendszere mellett alkalmazhatná ezt a módszert a Dropbox vagy éppen a Google Drive is, sőt elvileg közösségi hálózatok esetében is bevethető lenne ez a megoldás a kalóztartalmak terjedésének megfékezésére.

Felgyorsulhat a purgálás

Jelenleg a legtöbb esetben meglehetősen lassú, egyedi mérlegeléshez kötött módon kezelik a szolgáltatók a jogsértéseket. A bevett módszer szerint a kalózkodást jelenthetik például maguk a jogtulajdonosok, a szolgáltató pedig eldönti, hogy eleget tesz-e a kérésnek. A Google és a Dropbox esetében ezt annyival fejelik meg, hogy a védendőnek ítélt anyagokat megjelölik, és amennyiben azzal megegyező állományt találnak a felhasználók megosztott tartalmai között, akkor annak terjesztését automatikusan képesek megakadályozni.

A Microsoft szabadalma leginkább a felhasználói azonosítás lehetőségét hozza be extra képességként, amely mindenképpen érdekes lehet azoknak a cégeknek, melyek rendszereiben folyamatos problémaként jelenik meg a jogellenes tartalommegosztás.

Annyit azonban érdemes tisztázni, hogy a jogvédett tartalmak feltöltése valamelyik felhős tárhelyre még nem minősül a(z amerikai) törvények szerint illegális cselekedetnek. Tehát ha egy felhasználó ilyeneket tárol a fiókjában, de nem osztja tovább azokat, akkor annak semmiféle jogi következménye nem lehet. A terjesztés azonban már teljesen más lapra tartozik.

Cloud & big data

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.