Idén több lehet a bevétel mind a távközlési, mind a fizetős tévészolgáltatásokból, de hosszabb távon portfólióbővítésre is szükség lesz.
Hirdetés
 

A mai klasszikus profilokra fordított világméretű költés 2017-ben elérte az 1,66 milliárd dollárt, ami 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki az IDC friss kutatásából.

Az amerikai piackutató elemzői erre az évre enyhe növekedéssel kalkulálnak, becslésük szerint 1,6 százalékkal lehet nagyobb az idei bevétel, ami így már megközelítheti az 1,7 milliárd dollárt. A középtávú előrejelzések is hasonlóan visszafogott, de egyértelműen felfelé ívelő képet rajzolnak, az ötéves előrejelzés 2018-2022 között átlagosan évi 1,1 százalékos növekedést mutat.

Beszéd helyett adat

A tartósan pozitív trend mögött egyértelműen az adatszolgáltatások iránti kereslet emelkedése áll, ami miatt a 2022-öt követő időszakban már évi 2 százalékot bővülhet a globális telekom piac. Az IDC szakértői rámutatnak, hogy a piaci igények változása jelentős átalakításra készteti a kommunikációs szolgáltatókat, amelyek jelenleg stagnáló hangpiaccal szembesülnek, de ott a remény a vezetékes és mobil adatszolgáltatások tartós növekedésében. A mobil korszak hajnalán egyszer már temetni látszott vezetékes szolgáltatások piacán átlagon felüli, akár évi 4 százalékos bővülés is várható, köszönhetően a szélessávú, Ethernet és optikai összeköttetések iránti erőteljes keresletnek.  

Hasonló a helyzet a mobilszegmensben is, a hangszolgáltatásokból származó bevételek folyamatosan csökkennek, de az adat- és egyéb szolgáltatások iránti igény folyamatosan növekszik.

Az egyszámjegyű növekedési ráták viszont azt is jelzik egyben, hogy a távközlési szolgáltatások piaca érett szakaszába érkezett. A szolgáltatóknak folyamatosan változtatnia kell a portfólión, hogy elérjék a kívánt növekedést. Erre mutat, hogy ma már egyre távközlési szolgáltató nyújt informatikai jellegű szolgáltatásokat is. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik. A legtöbb operátor már a stratégiájában is számol az ebből származó bevételek további növelésével.

Biztonságos kereseti lehetőség

A távközlési cégek egyik jövőbeni kitörési pontja lehet a nagyvállalatoknak nyújtott menedzselt IT-biztonság is. Az elemzők szerint a kiberfenyegetések elszaporodására a jövőben is lehet számítani és sok nagyvállalat amellett dönt majd, hogy a biztonsági elemeinek legalább egy részét inkább kiszervezi. Ezért várható, hogy az ezen a területen még jelen nem lévő távközlési cégek is keresik a módját a piacra lépésnek.

Itthon a vezetékes szegmensben működő távközlési cégek közül azok jelentek meg ezen a piacon, amelyek IT/rendszerintegrációs szolgáltatásokat is nyújtanak. A T-Systems Magyarországnak például tavaly év végére készült el a dedikált biztonsági központja. De ezt az utat követi az Invitech Solutions is. A vállalat, amelynek szintén van saját biztonsági operációs központja, tavaly vásárolta meg a NewCo ICT Security Services IT-biztonsági üzletágát.

A földrajzi megoszlást illetően, az amerikai kontinens számít a legnagyobb szolgáltatói piacnak egészen a 2022-es előrejelzési időszak végéig. Tavaly 632 milliárd dollár bevétele volt az itt működő operátoroknak, amelyek a jövőre nézve azonban már szinte a stagnálással egyenértékű évi 0,2 százalékos piacbővüléssel számolhatnak. Emiatt a földrész részesedése a 2017-es 38 százalékról 2022-re 36 százalékra csökken.

Amit Amerika elveszít, azt megnyeri Ázsia, utóbbi térség ugyanis a következő 5 év során a tavalyi 32 százalékról 34 százalékra növelheti a részesedését, ehhez el kell érnie az 1,9 százalékos átlagot. Az ázsiai piacon átlagon felüli, évi 6 százalékos igénynövekedés várható a vezetékes adatszolgáltatások iránt, ehhez jön még a mobil adat piac bővülése. Az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló EMEA-térség fejlődési dinamikájában a kettő között van. Közép távon a tavalyi 493 milliárd dollárnak megfelelő régiós összbevétel éves átlagban 1,2 százalékkal nőhet.  

Piaci hírek

Mit tud a világ egyik legdrágább mobil appja?

150 dolláros fitneszalkalmazással lépett piacra egy amerikai startup. Apple Watchot is ad ingyen az app mellé.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.