Idén több lehet a bevétel mind a távközlési, mind a fizetős tévészolgáltatásokból, de hosszabb távon portfólióbővítésre is szükség lesz.

A mai klasszikus profilokra fordított világméretű költés 2017-ben elérte az 1,66 milliárd dollárt, ami 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki az IDC friss kutatásából.

Az amerikai piackutató elemzői erre az évre enyhe növekedéssel kalkulálnak, becslésük szerint 1,6 százalékkal lehet nagyobb az idei bevétel, ami így már megközelítheti az 1,7 milliárd dollárt. A középtávú előrejelzések is hasonlóan visszafogott, de egyértelműen felfelé ívelő képet rajzolnak, az ötéves előrejelzés 2018-2022 között átlagosan évi 1,1 százalékos növekedést mutat.

Beszéd helyett adat

A tartósan pozitív trend mögött egyértelműen az adatszolgáltatások iránti kereslet emelkedése áll, ami miatt a 2022-öt követő időszakban már évi 2 százalékot bővülhet a globális telekom piac. Az IDC szakértői rámutatnak, hogy a piaci igények változása jelentős átalakításra készteti a kommunikációs szolgáltatókat, amelyek jelenleg stagnáló hangpiaccal szembesülnek, de ott a remény a vezetékes és mobil adatszolgáltatások tartós növekedésében. A mobil korszak hajnalán egyszer már temetni látszott vezetékes szolgáltatások piacán átlagon felüli, akár évi 4 százalékos bővülés is várható, köszönhetően a szélessávú, Ethernet és optikai összeköttetések iránti erőteljes keresletnek.  

Hasonló a helyzet a mobilszegmensben is, a hangszolgáltatásokból származó bevételek folyamatosan csökkennek, de az adat- és egyéb szolgáltatások iránti igény folyamatosan növekszik.

Az egyszámjegyű növekedési ráták viszont azt is jelzik egyben, hogy a távközlési szolgáltatások piaca érett szakaszába érkezett. A szolgáltatóknak folyamatosan változtatnia kell a portfólión, hogy elérjék a kívánt növekedést. Erre mutat, hogy ma már egyre távközlési szolgáltató nyújt informatikai jellegű szolgáltatásokat is. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik. A legtöbb operátor már a stratégiájában is számol az ebből származó bevételek további növelésével.

Biztonságos kereseti lehetőség

A távközlési cégek egyik jövőbeni kitörési pontja lehet a nagyvállalatoknak nyújtott menedzselt IT-biztonság is. Az elemzők szerint a kiberfenyegetések elszaporodására a jövőben is lehet számítani és sok nagyvállalat amellett dönt majd, hogy a biztonsági elemeinek legalább egy részét inkább kiszervezi. Ezért várható, hogy az ezen a területen még jelen nem lévő távközlési cégek is keresik a módját a piacra lépésnek.

Itthon a vezetékes szegmensben működő távközlési cégek közül azok jelentek meg ezen a piacon, amelyek IT/rendszerintegrációs szolgáltatásokat is nyújtanak. A T-Systems Magyarországnak például tavaly év végére készült el a dedikált biztonsági központja. De ezt az utat követi az Invitech Solutions is. A vállalat, amelynek szintén van saját biztonsági operációs központja, tavaly vásárolta meg a NewCo ICT Security Services IT-biztonsági üzletágát.

A földrajzi megoszlást illetően, az amerikai kontinens számít a legnagyobb szolgáltatói piacnak egészen a 2022-es előrejelzési időszak végéig. Tavaly 632 milliárd dollár bevétele volt az itt működő operátoroknak, amelyek a jövőre nézve azonban már szinte a stagnálással egyenértékű évi 0,2 százalékos piacbővüléssel számolhatnak. Emiatt a földrész részesedése a 2017-es 38 százalékról 2022-re 36 százalékra csökken.

Amit Amerika elveszít, azt megnyeri Ázsia, utóbbi térség ugyanis a következő 5 év során a tavalyi 32 százalékról 34 százalékra növelheti a részesedését, ehhez el kell érnie az 1,9 százalékos átlagot. Az ázsiai piacon átlagon felüli, évi 6 százalékos igénynövekedés várható a vezetékes adatszolgáltatások iránt, ehhez jön még a mobil adat piac bővülése. Az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló EMEA-térség fejlődési dinamikájában a kettő között van. Közép távon a tavalyi 493 milliárd dollárnak megfelelő régiós összbevétel éves átlagban 1,2 százalékkal nőhet.  

Piaci hírek

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.