Korábban szállítói és fejlesztői oldalon is sikeres volt a Vezető Informatikusok Szövetsége idei díjazottja.

Szerdán a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) hagyományos augusztus végi rendezvényén adták át az Év Informatikai Vezetője díjat. A hazai nagyvállalati felhasználókat tömörítő szakmai szervezet 2002-ben alapította a díjat, amely mára a vállalatok működésében egyre nagyobb szerepet kapó informatikai vezetők legnagyobb presztízsű szakmai elismerésévé vált.

Vállalati informatika a változó világban

A VISZ 2019-ben módosított a díj szabályzatán, hozzáigazítva azt az IT vállalaton belüli szerepében bekövetkezett változásokhoz. Az új kiírás szerint a díjra nem kizárólag CIO-kat, hanem tágabb értelemben vett informatikai vezetőket jelölhetnek cégek, szakmai szervezetek, illetve a zsűri tagjai. Tehát a hagyományos CIO pozícióban dolgozók mellett többek között technológiai fejlesztésért felelős vezetőket (CTO), innovációs vezetőket (CINO), digitalizációért felelős vezetőket (CDO), de akár operatív vezetőket (COO) is lehetett ajánlani a díjra.

Tavaly óta ennek megfelelően már az Év informatikai Vezetője díjat adja át a VISZ. De az átnevezést nem a magyarítás motiválta – mondta Strausz György, a szövetség elnöke – csupán reagálni szerettek volna arra, hogy a hagyományos CIO (Chief Information Officer) szerepkör átalakult. A vállalati informatika komplexebbé válása, valamint az üzleti és informatikai területek közötti határ elmosódása miatt korábban nem létező, sokszor a CIO-val egyenrangú vezetői pozíciók jöttek létre, melyek lényegi hatást gyakorolnak az adott szervezet IT-jára.

Ugyanezt a kiterjesztést alkalmazták az 2016-ban létrehozott Braun Péter-díjra is. A VISZ egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző díjat egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek adományozza a Vezető Informatikusok Szövetsége.

Kutatástól a banki informatikáig

Az idei év jelöltjei közül a szakmai szervezetek képviselőiből és újságírókból álló bíráló bizottság két jelölt tevékenységét tartotta kiemelkedőnek. Az Év Informatikai Vezetője díjat a bizottság javaslatára a VISZ elnöksége 2020-ban Johancsik Tibor vezérigazgató-helyettesnek, az OTP Csoport IT Divíziója irányítójának ítélte oda.

A szakember igencsak izgalmas szakmai karriert tudhat maga mögött. Sokoldalúsága már tanulmányiban is megmutatkozott, miután elvégezte a BME villamosmérnöki karát, az SZTAKI kutatója lett, de mellette az akkori Külkereskedelmi Főiskolán is diplomát szerzett. Dolgozott szállítói oldalon, majd némi indexes kitérővel (az ezredforduló után egy évig az Index operációs vezetője) egy köztes céghez, az elsősorban pénzügyi szolgáltatóknak rendszereket fejlesztő Jet-Solhoz igazol vállalatvezetőnek, majd amikor a cég az OTP Csoport részévé vált, kinevezték a bank csoportszintű CIO-jának.

Nagy sikernek tartja a bank agilis szervezetté történő átalakítását, ami által a vállalat sokkal gyorsabban tud reagálni az új gazdasági szituációkra. Ezzel párhuzamosan elindult egy transzformációs projekt is, amit a vezérigazgató-helyettes ahhoz hasonlított, amikor egy repülőgépet menet közben fejlesztenek, vagy egy vendégekkel teli szállodát építenek újjá az alapoktól.

Díja kapcsán a VISZ elnöksége elsősorban az innovációra való maximális nyitottságát, valamint tevékenységében az üzleti és IT-szakmai szemlélet összhangját emelte ki.

A zsűri javaslatára különdíjban részesült a Szegedi Tudományegyetem informatikai és szolgáltatási igazgatója, Fekete Csaba. Tevékenyének értékelésekor az elnökség külön kiemelte: ritka, hogy informatikai vezető egyszerre képes kiérdemelni a felső vezetés, a kollégái, üzleti partnerei és a szervezet dolgozói elismerését. Fekete Csaba 20 éve a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, 2016-ban kapta feladatul az egyetemi informatikai szervezet és szolgáltatások egységesítését és modernizálását. Munkája minőségét a járványhelyzet miatt bevezetett távoktatás sikere bizonyította.

Közigazgatásban is lehet jónak lenni

A fiatal informatikai vezetők munkáját elismerő Braun Péter-díjat a zsűri javaslatára Both Andrásnak, az Idomsoft termékfejlesztési vezérigazgató-helyettesének ítélték. A Budapesti Corvinus Egyetemen gazdaságinformatikusként végző szakember volt alkalmazásfejlesztő, projektmenedzser, alapított és vezetett digitális ügynökséget, mielőtt az államigazgatásba került. 2015-2018 között a Lechner Nonprofit Kft. infokommunikációs igazgatóságát vezette, ahol már sokaknak feltűnt, milyen új megközelítéssel és innovációs szemlélettel old meg kötelező feladatokat. Jelenlegi pozícióját, amelyben 290 ember munkáját irányítja, 2018 augusztusa óta tölti be.

Mint a VISZ elnöksége értékelésében kiemelte, a fiatal szakember eddigi munkássága megmutatta, hogyan lehet összeegyeztetni a szükségszerűen konzervatív szemléletű közigazgatási környezetet és az innovációt. Illetve azt is, hogy az IT bármilyen környezetben megtalálhatja a teret a proaktív kezdeményezésre.

Közösség & HR

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.