Kísérleti projekt indult a NASDAQ-on a bitcoin elszámolórendszerének a hasznosítására. Megismétlődik a klondike-i aranyláz esete?

Kicsiben készül nagy dobásra a NASDAQ: kísérleti projekt indul a bitcoin főkönyvét biztosító blockchain technológiájának alkalmazására a tőzsdei kereskedésben. Azaz megint csak azoknak lesz igazuk, akik nem a bitcoinra, hanem a mögötte kifejlődött, és igencsak hatékonynak mutatkozó technológiákra tesznek. Jól járnak, akik célgépeket fejlesztenek bitcoinbányászoknak, és jól jár mindenki, aki felismeri, hogyan lehet kamatoztatni más iparágakban a bitcoinhoz kapcsolódó technológiákat.

A NASDAQ nem úttörő

Amivel most a NASDAQ próbálkozik, nem új ötlet. Mindössze két hónapja foglalkoztunk egy fiatal amerikai startup céggel, amely több mint 110 millió dollár kockázati tőkét kapott bitcoin technológiák fejlesztésére. A 21 Inc. ugyanis azon dolgozik, hogy a blockchain felhasználási lehetőségeit kiterjessze, hogy például a Qualcomm hathatós támogatásával az Internet of Things eszközökben is lehessen alkalmazni.

A NASDAQ elindított egy kísérleti projektet, hogy a 2014-ben indított Nasdaq Private Marketen folyó részvénytranzakciók kezelését biztonságosabbá tegye azzal, hogy a tranzakciók könyvelését automatizálja és valós idejűvé teszi.

A NASDAQ szerint ebben a folyamatban nagy előrelépés lenne a blockchain technológiájának alkalmazása, mert sokkal megbízhatóbb, mint a jelenlegi módszerek. A The Wall Street Journal e témával foglalkozó cikkében idézik Robert Greifeld NASDAQ-elnök véleményét, aki az evolúció eredményének nevezte a protokoll tőzsdei felhasználását.

Real time könyvelés

A Nasdaq Private Market elsősorban tőzsdére lépés előtt álló cégek részvényeivel foglalkozik. Jelenleg 75 cég lépett be. A NASDAQ rendszere abban segít ezeknek a cégeknek, hogy a magánforgalomban történő részvénytranzakciók átláthatóbbak és biztonságosabbak legyenek. A kísérleti program bevezetéséig az egyes tranzakciókat (akár a tulajdonosok közötti részvénycserét, akár egy befektető bevonását követő tranzakciókat) ügyvédek hitelesítették, aminek az átfutása három nap. Az új rendszerrel viszont egy-egy tranzakció a megkötése pillanatában könyvelődik a rendszerben.

Mivel ez egy decentralizált rendszer, a folyamatból kiiktathatók a bankok, klíringházak vagy más közvetítők.

Mint minden újdonságnál, itt is vannak óvatosabbak, akik a decentralizáltságtól féltik a tőzsdei rendszerek integritását.

Cloud & big data

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.