Liverpoolban először a fejfájással jelentkező pácienseket priorizálnák az MI-alapú chatbotok segítségével, amelyek előre begyűjtenék tőlük az ehhez szükséges információt.

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) egyik Liverpoolban működő egysége a Tata Consultancy Services-szel (TCS) közösen épít mesterséges intelligenciára épülő chatbotot a betegek hosszú várakozási idejének csökkentésére, ami arrafelé is megszokott dolognak számít. Ahogy az AI News riportjából kiderül, a koronavírus-járvány okozta felfordulás ott is látványosan megnövelte a várólistákon szereplő betegek számát. Arról ugyan megoszlanak a vélemények, hogy az NHS-nek milyen reformokra lenne szüksége, de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy jelenlegi működése lassan fenntarthatatlan lesz, a modern technológia pedig létfontosságú a dolgozókat és a pácienseket is támogató fejlesztésekhez.

Itt jön a képbe a TCS is, amellyel a szóban forgó szervezet, a Walton Centre NHS Foundation Trust digitális megoldások kialakítására szövetkezett az egészségügyi szakemberek hatékonyságának növelésére, a betegek várakozási idejének lefaragására és az általános élmény javítására. A TCS illetékes üzletágvezetője szerint a máshol is bevezethető, következő generációs megoldások alapjait igyekeznek lerakni, amelyek más intézményekben is lökést adhatnak majd az innovációnak. Mindennek első eleme egy MI-alapú chatbot lenne, amelynek célja, hogy átalakítsa a fejfájással küzdő betegek diagnosztizálásának és kezelésének gyakorlatát.

Az is eredmény, ha időt spórolnak

A fejfájás nem egyszerű probléma, amennyiben a jelentéktelen dolgoktól a potenciálisan végzetes, vagy legalábbis az érintettek életét megváltoztató állapotokat is jelezhet. Természetesen mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha a szokásostól eltérő tüneteket tapasztal, akkor vizsgáltassa ki magát, de a betegek rangsorolása a várólistákon kritikus és nehéz feladat. A legtöbb ambuláns beutaló a The Walton Centre neurológusainál is az ilyen esetekből ered, a chatbot munkába állítása pedig lehetővé tenné a páciensek állapotával kapcsolatos fontos információ előzetes begyűjtését, amelynek alapján az első találkozó előtt áttekinthető jelentés készül a vizsgálatra jelentkezőkről.

A jelentések klinikai értékelésétől függően a betegeket sürgős vizsgálatra küldhetik, vagy akár útmutatást kínálhatnak nekik a tüneteik enyhítésére, amíg a sorukra várnak. A rendszert később más területekre is kiterjesztenék azzal a nyilvánvaló feltétellel, hogy az új megoldásnak hatékonynak és biztonságosnak kell lennie, javítva az ellátásra szorulók gyógyulási esélyeit. Bár kezdetben egy meglehetősen korlátozott próbaverzióról van szó, már ettől is eredményeket várnak a betegek priorizálásában és abban, hogy az egészségügyi szakemberek szűkre szabott ideje ne menjen el az előzetesen másképp is összegyűjthető információ megszerzésére.

Közösség & HR

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.