Sokkal többet használjuk mobil alkalmazásainkat, mint egy évvel ezelőtt. A Google a letöltési számok, az Apple a bevételek növekedésének örülhet.

Az App Annie statisztikái szerint egyáltalán nincs jele annak, hogy az appgazdaság lassítana. A két legfontosabb alkalmazásáruház sorra döntögette a rekordokat az elmúlt negyedévben is.

Töltünk, mint ha nem lenne holnap

Az idei harmadik negyedévben globálisan közel 26 milliárd letöltést produkált az App Store és a Google Play, ami 8 százalékkal több, mint az egy éve ilyenkor mért forgalom. Hogy még elképesztőbb legyen ez a szám, érdemes kiemelni, hogy itt csak és kizárólag az új installálások szerepelnek. Azaz sem a sima frissítések, sem az nincs benne, ha egy készülékről egyszer eltávolítottak, majd újra feltelepítettek egy alkalmazást.

De nem csupán a letöltési kedv nőtt, hiszen a programokkal eltöltött idő ennél is nagyobb bővülést mutat. Csak az androidos felhasználók képesek voltak 323 milliárd órát eltölteni az alkalmazásokban. Ez pedig nem kevesebb, mint 40 százalékkal több idő, mint amennyit 2016 harmadik negyedévében produkáltak.

Az idei harmadik negyedévben a számítások szerint közel 17 milliárd dollárt fizettünk az alkalmazások letöltésért, használatáért és egyéb, programon belüli szolgáltatásokért. Ez 28 százalékkal magasabb érték, mint egy éve, azaz a fizetési hajlandóság meredekebben emelkedett, mint maga az installálások száma.

Itt a mennyiség, ott a pénz

A két gyakorlatilag egyedül állva maradt mobil operációs rendszer évek óta harcol egymással, de az erőviszonyok nemhogy nem változnak, de még inkább bebetonozódnak a felek erősségei. A Google az Androiddal rég átvette a legnépesebb oprendszer címét, és ennek megfelelően sokkal több letöltést is produkál. A másik oldalon viszont az Apple azzal vígasztalódhat, hogy a hozzá hű kisebbség bizony jóval gálánsabb, ha fizetésről van szó. 

Az Andorid egyre nagyobb előnybe kerül letöltési darabszámban...

 

Amint a fentebbi oszlopokból jól látszik, a Google mobil operációs rendszere egyre kényelmesebb előnyt tud kiharcolni az Apple iOS-ével szemben. Legalábbis akkor, amikor az installált példányszámot nézzük.

...ha viszont fizetésről van szó, ott az Apple az úr (forrás: App Annie)

 

Az alkalmazásokból származó forgalom tekintetében viszont nem kérdés, hogy Cupertinóban mosolyoghatnak szélesebben. Az Apple alkalmazásboltja ráadásul az arányaiban kisebb letöltési mennyiség ellenére növelni is tudta a Google Play-hez mért előnyét. Előbbi már majdnem kétszerannyi pénzt generál, mint a sokkal több alkalmazást kezelő androidos áruház.

A látszólag ellentmondó adatok mögött azért meg lehet találni a logikát. A Google elsősorban a fejlődő régiókban és az alacsony kategóriás készülékekkel képes számszerűleg előnybe kerülni. Ám pont ezen területek fogyasztói azok, akiktől nem nagyon lehet elvárni, hogy rendszeresen nagy összegeket áldozzanak mobilos programokra, játékokra. Ettől függetlenül a Google-nél sem alakult rosszul a negyedév, hiszen éves összevetésben még így is több mint 25 százalékos forgalomnövekedést tudtak felmutatni.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.