A Google anyavállalata nyilvánosságra hozta tavalyi utolsó negyedéves eredményeit. Bár a mutatók szinte minden területen meghaladták a várakozásokat, a befektetők mégis nagyon idegesek lettek.
Hirdetés
 

Kiváló ütemű bevételnövekedést könyvelhetett el az Alphabet 2018 utolsó negyedévében, sőt a nettó profit is bőven jobb lett, mint amit a szakmai előrejelzések alapján várni lehetett. A Google-t is magában tudó vállalatcsoport negyedéves üzleti jelentésében azonban így is találtak a részvényesek olyan elemeket, ami miatt lefelé indult az árfolyam.

Könnyen jött, könnyen megy?

2018 negyedik negyedévében közel 39,3 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a cég, ami nemcsak hogy 21,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de az elemzők bő 38,9 milliárdos várakozásait is bőven meghaladta. További pozitívum, hogy a 2017-es 3 milliárdos nettó veszteségből közel 9 milliárdos profittal zártak tavaly. Az egy részvényre vetített 12,77 dolláros nyereség szintén magasan veri a szakértők által vizionált 10,87-es szintet.

A teljes évre vonatkozóan a kép nyagyjából ugyanígy fest. A bevétel kövér 23 százalékos éves emelkedést követően 136,8 milliárd dollár lett, miközben a nettó profit 12,7-ről 30,7 milliárd dollárra hízott. Igaz, utóbbihoz nagyban hozzájárult az, hogy tavaly a társaság adóterhei lényegesen kedvezőbben alakultak, mint 2017-ben.

 

Alphabet-eredmények 2018/Q4
Infogram

 

A befektetők öröme azonban nem volt felhőtlen, mivel a költségek még a bevételeknél is jobban elszaladtak, ráadásul a részvényesek nem feltétlenül érzik úgy, hogy ezek a plusz kiadások a későbbiekben megfelelően hozzájárulnak majd a növekedés fenntartásához. A személyi ráfordítások növekedése, az erősebb marketing és több jelentős infrastrukturális beruházás miatt tavaly 30 százalékkal többet költött az Alphabet, mint az azt megelőző évben. Ennek következtében az eredményhányad 24-ről 21 százalékra romlott.

Ködös felhő, homályos egyéb tétek

A cég működésének megítélését az sem segíti, hogy a jelentés nem törekszik a különböző üzleti tevékenységek részletes bemutatására. Például azt sem lehet pontosan tudni, hogy az egyik legnagyobb figyelemmel kísért cloud üzletág pontosan hogy áll. Bár a számokat kommentáló vezetőség igyekezett pozitív példákkal alátámasztani a divízió lendületét, ezek a kontextusból kiragadott mini győzelmi jelentések önmagukban nem elégségesek a befektetői aggodalmak megnyugtatására.

Szintén kényes kérdés a vállalatcsoport úgynevezett other bets kezdeményezései. Ide sorolnak minden olyan fejlesztést, amelytől hosszabb távon várnak eredményeket. Ezek a projektek ennek megfelelően folyamatosan viszik a pénzt, bevételt pedig alig termelnek. Az utolsó negyedévben például mindössze 154 millió dollárnyi forgalom mellett 1,3 milliárd üzemi veszteséget produkált a szekció. Utóbbi mutató ráadásul sokat romlott is éves összevetésben, hiszen 2017 végén "csak" 750 millió dollárba került az Alphabetnek a kísérletezés.

A cég papírjai a közzétételt követően a jó forgalmi- és profitadatok ellenére negatív irányba indultak és nagyjából 3 százalékos esést könyvelhettek el.

Piaci hírek

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.