A Recallt leggyorsabban az Egyesült Királyságban illetékes adatvédelmi hatóságnál vették górcső alá, de a PC-használatot alaposan dokumentáló funkcióról a felhasználóknak és a biztonsági szakembereknek sincs túl jó véleménye.

A hét elején lapunk is beszámolt róla, hogy a Microsoft előállt egy új, alapértelmezett módon MI-funkciókkal tervezett PC-kategóriával, ami számos gyártó, így az Acer vagy az Asustek kínálatában is megjelenik majd. A Copilot+ jelölésű személyi számítógépek szállítását június 18-án kezdenék meg ezer dolláros vagy afölötti áron, meghatározó jellemzőjük pedig az a képességük lesz, hogy különféle mesterségesintelligencia-feladatokat lesznek képesek kezelni a felhős adatközpontokhoz való csatlakozás nélkül. Ide tartozik a gépek Recall funkciója is, ami lényegében a Copilot+ PC-ken zajló folyamatok követését és későbbi kereshetőségét biztosítja.

Utóbbi azonban máris a kritikák keresztüzébe került, sőt már az első hivatalos vizsgálatot is megindították az ügyben. Az internetet ellepték a panaszos felhasználói bejegyzések, amelyek orwelli rémálomként tekintenek a tényleg elég alapos megfigyelést végző rendszerre.

Talán ezeknek a kritikáknak is volt szerepe abban, hogy az Egyesült Királyság információs biztosának hivatala (Information Commissioner's Office - ICO) rekordgyorsasággal reagált a történésekre. A független hatóságként működő és a parlamentnek jelentő ICO feladatai közé tartozik többek között az egyének adatvédelmi jogainak védelme és erősítése.

A tegnap kiadott rövid közlemény szerint alapvető elvárás a hatóság részéről, hogy a szervezetek "átláthatóan tájékoztassák a felhasználókat arról, hogyan használják fel az adataikat, és csak olyan mértékben dolgozzanak fel személyes adatokat, amennyire az egy adott cél eléréséhez szükséges". A nyilatkozat azt is kihangsúlyozza, hogy a "[technológiai] iparnak a kezdetektől fogva figyelembe kell vennie az adatvédelmet, és a termékek piacra dobása előtt szigorúan fel kell mérnie és csökkentenie kell az emberek jogait és szabadságait érintő kockázatokat".

Mindez azonban egyelőre még nem egy potenciális elmarasztalással járó vizsgálatnak minősül. Első körben az ICO csak kérdéseket küldött a Microsoftnak, amelyek célja, hogy tisztázzák, "milyen biztosítékokat alkalmaznak a felhasználók magánéletének védelme érdekében".

Mindent látó MI

A Recall funkció tulajdonképpen a böngészési előzmények kiterjesztését jelenti a teljes számítógépes használatra. A Copilot+ PC-k a háttérben rendszeresen képernyőmentéseket készítnek, majd azokat a mesterséges intelligencia elemzi, hogy később a felhasználó kérésére fel tudja idézni a szükséges információkat.

Ugyan ezek az adatok nem kerülnek a felhőbe, de az eszköz elvesztése, ellopása így is hatalmas kockázatokat rejt a biztonsági szakemberek szerint. A képernyőmentések ugyanis jelszavakat, címeket, érzékeny egészségügyi és egyéb információkat is tartalmaznak, amelyekhez egy megfelelően képzett hekker potenciálisan hozzájuthat.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.