Áprilisban mutatkoznak be az Ampere architektúrára alapuló első, fejlettebb memóriával rendelkező és 14 nanométeres gyártási eljárással készülő példányok.

Hivatalos bejelentés még nincs, de a német 3D Center már tudni véli, hogy áprilisban lépnek piacra az Nvidia vadonatúj megoldásai. Az oldalon megjelent információk szerint az új generációs GPU-k a vállalat architektúraváltásának első futárai lesznek.

Gyártócserét hoznak az új grafikus chipek

Ha valóban áprilisban válik elérhetővé az Ampere architektúra, akkor nem kizárt, hogy az Nvidia már márciusban, a San Joséban tartandó GTC technológiai konferencián bemutatja grafikus processzorait. Ha így történik, akkor szinte napra pontosan két év telik el azóta, hogy megjelent az előző generációs csúcskategória első két képviselője. A GeForce GTX 1070 és GTX 1080 anno a texasi Austinban debütált.

Szintén a németektől tudható, hogy a TSMC már leállította a GP102, a GeForce GTX 1080 TI grafikus vezérlőt meghajtó GPU gyártását. Ez azt jelentheti, hogy a jelenlegi GTX 1080 TI és Titan X videokártyák előállítása lezárul, hogy az Nvidia helyet csináljon a GTX 20 sorozat számára.

Az új kártyák várhatóan az Nvidia továbbfejlesztett VRAM technológiával szerelten érkeznek. Ez kisebb buszt használ a GTX 1080 TI-hez képest, köszönhetően a vállalat szintén mostanában elérhetővé váló GDDR6 fejlesztésének.

A németek azt is tudni vélik, hogy az Ampere architektúra esetében beszállítót vált az Nvidia. Míg jelenleg a tajvani TSMC állítja elő számukra a szükséges chipeket, addig a GTX 20 széria gyártásáért a Samsung lesz a felelős. A dél-koreai vállalat 14 nanométeres csíkszélességű technológiája gondoskodik majd a fogyasztás elfogadható szinten tartásáért.

Az előző architektúra csúcsa

Az Nvidia utolsó nagy GPU bejelentése az asztali PC-k és munkaállomások tulajdonosainak kedvezett. Amint azt Jensen Huang, a cég vezérigazgatója (lásd nyitóképünkön) közölte, ez - jelenleg - a világ legerősebb, PC-k számára készített grafikus processzora.

Nem játékokat kiszolgáló célból jött létre a Titan V, sokkal inkább a gépi tanulási folyamatok támogatásáért, optimalizált futtatásáért. A tavaly decemberben, az éves NIPS konferencia keretei között útnak indított Titan V tudományos feladatokat hivatott kiszolgálni.

Elképesztő mennyiségű kapu került a GPU-ba: 21,1 milliárd tranzisztor dolgozik benne, melynek eredményeként 110 teraflops nyers teljesítményt tud felmutatni a videovezérlő. Elődjénél ennek köszönhetően kilencszer többre képes, ráadásul az Nvidia Volta GPU architektúra alkalmazása miatt jóval energiahatékonyabb is lett.

Jól megy a vállalatnak

Az architektúraváltásnak megalapozott a pénzügyileg igencsak jól sikerült tavalyi év is. A cég pénzügyi évének (ez februártól januárig tart) utolsó három hónapjában 2,91 milliárd dollár lett a bevétel, amely 34 százalékkal magasabb, mint amit egy évvel korábban ilyenkor elkönyvelhetett. A profit még ennél is nagyobbat nőtt. A kiadások és adók levonása után végül több mint 1,1 milliárd dollár maradt a kasszában, ami éves összevetésben 71 százalékos növekedés (tavaly a záró negyedévben 655 millió dollár volt a nettó profit).

Ez utóbbi most kevésbé a teljesítményről, mint inkább az adózási szabályok változásáról szól, de az üzemi eredmény is kellően magas. Jól mutatja a vállalat teljesítményének javulását a 61,9 százalékos bruttó árrés, amely éves összevetésben 1,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2,4 százalékkal javult – Colette Kress pénzügyi igazgató ezt külön ki is emelte az elemzői konferenciahíváson.

A jövőbeni tervek is optimisták: a következő negyedévben a most lezárthoz hasonló bevétellel számolnak, és tovább akarnak javítani a bruttó árrésen is. És noha még mindig tombol a kriptovaluta-biznisz, a vállalat vezetése hangsúlyozta az eredmények bejelentésekor, hogy továbbra is a játékosokra akarnak építeni. A kereslet-kínálat egyensúlya egyébként tavasz közepére állhat helyre a vezérigazgató szerint. További részletek erre olvashatók.

Konzumer tech

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.