Az egyik népszerű kanadai szolgáltatásra és vezetőjére csapott le a rendőrség. A vád súlyos: szervezett bűnözés.

Leállt a Sky nevű, titkosított kommunikációs platformot működtető kanadai cég szolgáltatása. A Vice technológiai blogjához, a Motherboardhoz eljutott belső levelek szerint a cég azért kényszerült erre, mert a BlackBerry lekapcsolta a platformhoz használt United Endpoint Managerét. A Sky ügyfeleinek ez biztosította azt a lehetőséget, hogy saját vállalati eszközeiket kezeljék, például frissítéseket vagy bizonyos alkalmazásokat telepítsenek telefonokra.

Bár a kommunikáció biztonságát eddig nem fenyegette veszély, ha a hatóságok a jövőben átvennék a United Endpoint Manager fölött az irányítást, kockázatos alkalmazásokat is telepíthetnek a Sky-ügyfelek eszközeire – írta a cég az ügyfeleinek.

Európában indult az akció...

A 2008-ban alapított cég lényegében két terméket kínált. A Sky ECC-t, amely egy titkosított azonnali üzenetküldő, valamint olyan telefonokat, melyek elvben lehallgathatatlanok és visszakövethetetlenek. Ennek megfelelően a feltételezések szerint a felhasználók zöme a szervezett bűnözésben "dolgozott", legtöbben a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben. A telefonokat egy összegben kifizetett éves előfizetésért lehetett megvenni. A több ezer dolláros ár olyan szolgáltatásokat is takart, mint a biztonságos távoli adatmegsemmisítés, amit akkor lehetett alkalmazni, ha a készülék elveszett vagy a hatóságok lefoglalták.

A mostani kanadai-amerikai közös akció voltaképpen Európában indult. Az Europolnak a közelmúltban sikerült felgöngyölíteniük egy belga hálózatot, amely előszeretettel használta a Sky titkosított eszközeit. Az Europol adatai szerint a Sky ECC-t kb. 170 ezren használhatták, a felhasználók ötöde Belgiumban és Hollandiában élt. Nem csapongó csevegésre használták, naponta átlagban hárommillió üzenetet küldtek a platformon. Az Europol bő egy hete jelentette be, hogy a francia, a belga és a holland rendőrség közös munkájaként sikerült feltörni a Sky ECC titkosítását. A törést követően a rendőrség nagyszabású akcióban több száz embert tartóztatott le csak Belgiumban.
 

Ez a kép fogadja a Sky weboldalára látogatót


A Sky rendszere működési elvében emlékeztet a Franciaországból üzemeltetett EncroChat/EncroPhone szolgáltatásra, amit egy hasonló nemzetközi akció keretében tavaly számoltak fel.

Eap fölött Damoklész kardja

A Sky oldala fölött már az amerikai és kanadai nyomozó szervek (többek között a DEA és az FBI) diszponálnak. A cég vezérigazgatója, Jean-Francois Eap ellen pedig elfogató parancs van érvényben. A vád szerint a Sky Global több százmillió dollárt keresett a szervezett bűnözés, mindenekelőtt a nemzetközi kábítószer-kereskedelmi hálózatok kiszolgálásával. A vádat képviselő ügyész nem is tagadta, a Sky elleni akció üzenet is a technológiai vállalatoknak: ha akár közvetve is segítséget nyújtanak a bűnözőknek, akkor törvényt sértenek.

A Sky-vezérre (és a készülékeket forgalmazó cég vezetőjére is) súlyos büntetés vár, akár életfogytiglant is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja, ugyanis a maffiafőnökökre kitalált RICO (Racketeer Influented and Corrupt Organizations Act) törvény alapján emeltek vádat ellene.

Eap szerint természetesen a vádak alaptalanok, a problémákat valószínűleg egyik korábbi viszonteladója, a most már hamisított Sky-eszközöket áruló Skyecc.eu okozta. A vezérigazgató kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta: a hatóságok azért szálltak rá a Sky Groupra és személy szerint rá, mert szembeszáll a kormányoknak és a hatóságoknak azzal a törekvésével, hogy bárkit bármikor megfigyelhessenek mindenféle indok nélkül.

Biztonság

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.