A facebookos fotókat és videókat már át lehet vinni a Google Fotóba. Ez a nyílt forráskódú Data Transfer Project első eredménye.
Hirdetés
 

Megvan a tavaly elindított Data Transfer Project első eredménye: a felhasználók közvetlenül átvihetik facebookos fotóikat és videóikat a Google Fotóba. Ez az első olyan szolgáltatás, amely valódi és egylépéses hordozhatóságot biztosít a felhasználók személyes adatainak két online szolgáltatás között. A kísérleti szakaszban lévő adatátviteli eszköz a jövő év elején élesedhet globálisan.

Régóta napirenden van a megoldása

A Google, a Facebook, a Microsoft és a Twitter tavaly indította el a nyílt forráskódú Data Transfer Projectet, amihez azóta az Apple is csatlakozott. A projekt célja az, hogy nyílt forráskódra alapozva biztosítson olyan keretrendszert, aminek segítségével úgy kapcsolhatók össze egymással online szolgáltatások, hogy a felhasználó közvetlenül, egy lépésben átvihesse adatait a egyik szolgáltatásból a másikba. Ez biztosítaná ugyanis az adatok valódi hordozhatóságát.

A DTP célkitűzése sokkal átfogóbb, mint a jelenleg elérhető "letöltöm az egyikről a gépemre – a gépemről feltöltöm a másikra" módszer. Mint a VentureBeat felhívja a figyelmet, ez komoly előrelépés a jelenlegi helyzethez képest. A Facebooknak van például olyan adatexportáló eszköze, amellyel a felhasználó másolatot tud készíteni minden, a Facebook-fiókjában tárolt adatáról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azokat az adatokat egy másik szolgáltatásban használni is tudja. Ahhoz, hogy ez utóbbi is zökkenőmentes legyen, a szolgáltatók együttműködése is kell.

A cégek többsége szavak szintjén fontosnak tartja a felhasználói adatok szabad átvitelének biztosítását (a Facebook a közelmúltban egy white papert is kiadott erről). A fejlesztések elindításához azonban valószínűleg kellett az is, hogy egyre több ország írja elő az online szolgáltatóknak, hogy biztosítaniuk kell a szolgáltatások közötti adatátvitelt a felhasználóknak.

Az Európia Unió tavaly májusban életbe lépett általános adatvédelmi rendelete (GDPR) például előírja, hogy a felhasználók olyan eszközöket kell biztosítani, amellyel könnyen átvihetik adataikat a szolgáltatások között, de a 2020 januárjától érvényes kaliforniai fogyasztóvédelmi törvény is külön kitér az adatok hordozhatóságánál arra, hogy ha technikailag megvalósítható, olyan formátumban kell átadni az adatokat a felhasználónak, hogy azokat akadály nélkül használhassa egy másik szolgáltatásban.

A kaliforniai szabályozás "ha technikailag megvalósítható" kitétele valószínűleg nem véletlen. A probléma megoldása – például az egyes szolgáltatások által használt adatformátumok, adatmodellek eltérése miatt – közel sem triviális. A Facebook és a Google is egy viszonylag letisztult szabványokkal rendelkező fájltípussal, a képekkel és videókkal kezdte az együttműködést. Egyesek szerint ugyanakkor akár teljes kapcsolati hálókat is át kellene tudni vinni egyik szolgáltatásból a másikba, mert csak ez biztosítaná a valódi versenyt a közösségi oldalak között.

Egyelőre bétás, és korlátozottan elérhető

Az adatátviteli lehetőség egyelőre csak Írországban érhető el, de ha a teszt sikeres lesz, akkor az ígéretek szerint már jövő év elején minden felhasználó fiókjának beállításai között megjelenik a szolgáltatás menüpontja. Az adattranszfer biztonsága érdekében a szolgáltatás az összes exportált tartalmat titkosítja.

A VentureBeat szerint várható, hogy záros határidőn belül a projekt többi közreműködőjénél is megjelenik ez az adatátviteli eszköz. Arról azonban még nincsenek információk, hogy az Apple, a Microsoft és a Twitter mikortól és milyen mértékben támogatja az eszközzel történő átvitelt.

Közösség & HR

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.