A facebookos fotókat és videókat már át lehet vinni a Google Fotóba. Ez a nyílt forráskódú Data Transfer Project első eredménye.

Megvan a tavaly elindított Data Transfer Project első eredménye: a felhasználók közvetlenül átvihetik facebookos fotóikat és videóikat a Google Fotóba. Ez az első olyan szolgáltatás, amely valódi és egylépéses hordozhatóságot biztosít a felhasználók személyes adatainak két online szolgáltatás között. A kísérleti szakaszban lévő adatátviteli eszköz a jövő év elején élesedhet globálisan.

Régóta napirenden van a megoldása

A Google, a Facebook, a Microsoft és a Twitter tavaly indította el a nyílt forráskódú Data Transfer Projectet, amihez azóta az Apple is csatlakozott. A projekt célja az, hogy nyílt forráskódra alapozva biztosítson olyan keretrendszert, aminek segítségével úgy kapcsolhatók össze egymással online szolgáltatások, hogy a felhasználó közvetlenül, egy lépésben átvihesse adatait a egyik szolgáltatásból a másikba. Ez biztosítaná ugyanis az adatok valódi hordozhatóságát.

A DTP célkitűzése sokkal átfogóbb, mint a jelenleg elérhető "letöltöm az egyikről a gépemre – a gépemről feltöltöm a másikra" módszer. Mint a VentureBeat felhívja a figyelmet, ez komoly előrelépés a jelenlegi helyzethez képest. A Facebooknak van például olyan adatexportáló eszköze, amellyel a felhasználó másolatot tud készíteni minden, a Facebook-fiókjában tárolt adatáról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azokat az adatokat egy másik szolgáltatásban használni is tudja. Ahhoz, hogy ez utóbbi is zökkenőmentes legyen, a szolgáltatók együttműködése is kell.

A cégek többsége szavak szintjén fontosnak tartja a felhasználói adatok szabad átvitelének biztosítását (a Facebook a közelmúltban egy white papert is kiadott erről). A fejlesztések elindításához azonban valószínűleg kellett az is, hogy egyre több ország írja elő az online szolgáltatóknak, hogy biztosítaniuk kell a szolgáltatások közötti adatátvitelt a felhasználóknak.

Az Európia Unió tavaly májusban életbe lépett általános adatvédelmi rendelete (GDPR) például előírja, hogy a felhasználók olyan eszközöket kell biztosítani, amellyel könnyen átvihetik adataikat a szolgáltatások között, de a 2020 januárjától érvényes kaliforniai fogyasztóvédelmi törvény is külön kitér az adatok hordozhatóságánál arra, hogy ha technikailag megvalósítható, olyan formátumban kell átadni az adatokat a felhasználónak, hogy azokat akadály nélkül használhassa egy másik szolgáltatásban.

A kaliforniai szabályozás "ha technikailag megvalósítható" kitétele valószínűleg nem véletlen. A probléma megoldása – például az egyes szolgáltatások által használt adatformátumok, adatmodellek eltérése miatt – közel sem triviális. A Facebook és a Google is egy viszonylag letisztult szabványokkal rendelkező fájltípussal, a képekkel és videókkal kezdte az együttműködést. Egyesek szerint ugyanakkor akár teljes kapcsolati hálókat is át kellene tudni vinni egyik szolgáltatásból a másikba, mert csak ez biztosítaná a valódi versenyt a közösségi oldalak között.

Egyelőre bétás, és korlátozottan elérhető

Az adatátviteli lehetőség egyelőre csak Írországban érhető el, de ha a teszt sikeres lesz, akkor az ígéretek szerint már jövő év elején minden felhasználó fiókjának beállításai között megjelenik a szolgáltatás menüpontja. Az adattranszfer biztonsága érdekében a szolgáltatás az összes exportált tartalmat titkosítja.

A VentureBeat szerint várható, hogy záros határidőn belül a projekt többi közreműködőjénél is megjelenik ez az adatátviteli eszköz. Arról azonban még nincsenek információk, hogy az Apple, a Microsoft és a Twitter mikortól és milyen mértékben támogatja az eszközzel történő átvitelt.

Közösség & HR

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.