A 18-26 éves korosztály szerint az iskolában nem készítik fel őket megfelelően a digitális világra.
Hirdetés
 

A fiatalok tisztában vannak az új digitális skillek fontosságával, hiszen jól érzékelik, hogy azok hiányában korlátozottak a karrierlehetőségeik. Ha pedig az iskola nem segít ezeknek a készségeknek az elsajátításában, más forrásokhoz fordulnak, derül ki a Dell Technologies 15 országban végzett globális felméréséből. A kutatás során több mint 15 ezer Z generációs fiatalt (a 18-26 éves korosztály) kérdeztek meg. A minta országonként reprezentatív volt nemre és lakhelyre. Európából az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország vett részt a kutatásban.

Az eredmények alapján világjelenség, hogy a korosztály elégedetlen azzal, amit digitális készségek terén nyújt az oktatási rendszer. A megkérdezettek közel fele (44 százalék) mondta, iskolában csak az alapvető számítástechnikai készségeket sajátíthatták el. A válaszadó 12 százaléka azonban nem kapott semmilyen technológiai vagy digitális oktatást. Több mint egyharmaduk (37 százalék) pedig az állította: az oktatási rendszer 16 éves kora előtt nem biztosított olyan technológiai készségek megszerzéséhez szükséges kereteket, melyek a tervezett karrierjéhez alapvetőek lettek volna. A megkérdezettek 76 százaléka szerint ma már nélkülözhetetlennek a digitális készségek, ezért ha az iskolában nem kapják meg, más módon igyekeznek azokat elsajátítani.

Nem idegenkednek a kötelezővé tételtől sem

A válaszadók egyharmada (34 százalék) szerint a technológiai tantárgyakat az oktatás minden szintjén érdekesebbé és szélesebb körben elérhetővé kellene tenni, mert csak így mérsékelhető a digitális szakértelem hiánya. 26 százalékuk még attól sem idegenkedne, hogy 16 éves kor alatt legyenek általánosan kötelezőek bizonyos technológiai tantárgyak, mert szerintük ez is segítené, hogy több fiatal válasszon technológiaorientált karriert.

Mindazonáltan a fiatalok nem csupán az oktatási rendszertől (végső soron az oktatást felügyelő államtól) várják a probléma megoldását. 44 százalékuk gondolja, hogy az oktatási intézményeknek és a vállalatoknak közösen kellene tenniük a digitális szakértelem hiányának mérsékléséért, ráadásul ennek az együttműködésnek folyamatosnak kell lennie a technológia nagyon gyors fejlődése-változása miatt.

A kutatók azt is megpróbálta kideríteni, mit tekint a Z generáció kulcstechnológiáknak. Rákérdeztek arra, hogy milyen technológiák-eszközök kellenek ahhoz, hogy csökkenjen a földrajzi, demográfiai és társadalmi-gazdasági csoportok közötti digitális szakadék. A legtöbben az internetcsatlakozási lehetőséget gondolják ilyennek: 33 százalék jelölte meg az eszközökhöz és internethez való hozzáférését, 24 százalékuk pedig azt, hogy vidéki területek is el lehessen érni az internetet.

Környezettudatosak, és nem akarnak irodában ülni

A generációnak markáns véleménye van a jövőről is. Három tényezőt tartanak kulcsfontosságúnak: az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, az oktatásba való befektetést, valamint a fenntarthatóságot, például a zöld infrastruktúra fejlesztését. A megkérdezettek ötöde tette utóbbit az első helyre. 64 százalékuk szerint a technológia fontos szerepet fog játszani a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Minden negyedik megkérdezett pedig úgy vélte, hogy ha javul az oktatás színvonala, fenntarthatóbb döntések születnek a jövőben.

Nem függetlenül a környezettudatosságtól ez a generáció már nem akar naponta több órát utazással tölteni csak azért, hogy nyolc-kilenc órát kuksoljon egy irodában. 55 százalékuk munkahelyválasztáskor fontos szempontnak tartja, hogy a rugalmasan, távolról is dolgozhasson.

A felmérés teljes elemzését egy kattintásnyira olvashatja.

Közösség & HR

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.