A Windows 8 és a Windows Phone 8 megjelenése komoly kihatással lehet a számítógépes iparágra – vélik távol-keleti kutatók. Ösztönözheti az érintőképernyős eszközök forgalmát és hozzájárulhat az ultravékony mobil eszközök felfuttatásához. Az amerikai IT-menedzserek fele már a windowsos mobilplatformot preferálja.
A Windows 8 PC-s és mobil platformjának, a Windows Phone 8-nak (WP8) a megjelenése nemcsak a Microsoft életében jelentős, hanem kihatással lehet az egész számítógépes iparágra – emeli ki legújabb elemzésében a Digitimes Research. 

A távol-keleti piackutató cég szerint a Microsoft új operációs rendszerei a PC-k és a táblagépek piacát főként két területen befolyásolhatják. Egyfelől általában ösztönözheti az érintőképernyős eszközök, másfelől az ultrabookok és tabletek terjedését – melyek további folyománya az SSD-meghajtók piacának a növekedése.  Az SSD-vel ellátott notebookok értékesítésében már volt némi áttörés az idén, az elemzők szerint 2012-ben világviszonylatban mintegy 10 millió darab, SSD-vel szerelt notebookot értékesítenek. A Windows 8-cal ellátott Intel processzoros táblagépeket is SSD-vel szerelik, és ezekből még ebben az évben kb. egymillió darab kerülhet piacra.Kihívás a mobil platformon A szakértők szerint a Windows Phone 8 bevezetése sokkal jelentősebb lépés mind az iparág, mind a Microsoft szempontjából, mint korábban a Windows Phone 7-é volt. Ez nem egyszerűen a redmondi óriás válasza a Google Android  és az Apple iOS platformjai által támasztott kihívásokra, hanem erőteljesebben szól bele a PC és a mobilipar között a felhasználókért folyó küzdelembe. A Windows Phone 7-tel felszerelt mobilok a készülékpiac alsó kategóriáját célozták meg, míg a WP8  a csúcskategóriás modellekre fókuszál.

Az amerikai IT-menedzserek zömét mindenesetre már sikerült a Microsoftnak megnyernie a mobil platformjához – derül ki a ThinkEquity piackutató egyik legutóbbi felméréséből.  Ennek alapján az Egyesült Államokban a vállalati informatikáért felelős vezetőknek már a 48 százaléka tervezi cége mobil rendszerének windowsos  platformra építését, legyen az WP7,5, WP8 vagy a tabletes Windows RT.  Negyedéve ez a mutató még 44 százalékon állt. Eközben a rivális Androidra a korábbi 11 százalék helyett 8 százalék szavazott, míg az iOS-t 14 százalék részesíti előnyben, a három hónappal korábbi 10 százalékkal szemben. A felmérésben 100 IT-vezetőt kérdeztek meg többféle iparágból, és a válaszadók háromnegyede 500 főnél többet foglalkoztató céget képviselt.


A mobil operációs rendszerek megoszlása a világon 2012 első negyedévében (forrás: IDC)

Itt is számít az ismertség Az elemzők szerint a Microsoft előnyét a vállalati rendszerek piacán eddig is élvezett ismertsége adja, ami megkönnyítheti számára az asztali környezetből a mobilba való átmenetet is – vélik az elemzők.
 
Eleddig a Microsoft viszonylag szerény részesedést mondhatott magáénak az okostelefonok és a táblagépek piacán a Google és az Apple mögött. Változást az új operációs rendszerek WP8, Win8 és a Windows RT bevezetésétől remélhet.  A WP8 ráadásul most szorosan ráépül a Windows 8-ra, ellentétben a korábbi mobil és PC-platformokkal – emelik ki a szakértők.
 
Ami a PC-ket illeti, a ThinkEquity által megkérdezett IT-vezetők 37 százaléka állította azt, hogy azokon a cégüknél már a Windows 7-et használják, 45 százalékuknál még folyamatban van ennek a bevezetése, 17 százalékuk pedig még csak teszteli az operációs rendszert. A négyötödük azt is jelezte, hogy a Windows 8 megjelenése egyelőre nem változtat Windows 7-es tervein.

Az első fecskék: Windows 8-as tablet körkép
Az Acer-vezér nyíltan beolvasott a Microsoftnak

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.