Két év bétás állapot után elindult a VMware Blockchain. A korábbinál rugalmasabb virtuális architektúrát ígér.

Két éve jelentették be, most pedig élesben is elindul a VMware Blockchain – jelentette be a virtualizációs megoldásokat szállító vállalat. A blokklánc-megoldás révén virtualizált környezetben lehet majd üzletkritikus decentralizált alkalmazásokat telepíteni és üzemeltetni.

A fejlesztő azt állítja, hogy sikerült egy olyan komplex technológiát megalkotni, amivel lehetővé válik például blokkláncalapú okosszerződések segítségével elosztott, többpartneres alkalmazásokat egyszerűen telepíteni és nagy megbízhatósággal üzemeltetni. A VMware Blockchain kielégíti az elosztott rendszerek legfontosabb alapkövetelményeit: ellenálló az ún. bizánci típusú hibákkal szemben, gyors konszenzust és kriptográfiailag ellenőrizhető adatintegritást biztosít. A rendszer abból a szempontból is flexibilis, hogy sokféle okosszerződés-nyelvet képes kezelni.

A platform révén sokkal egyszerűbb lesz olyan rendszereket építeni, melyek több szereplő egyidejű tranzakcióit kezeli le. Így ugyanis megoldható, hogy minden szereplő tevékenységét ugyanaz az "igazságforrás" igazolja. Ez jelenleg az egyes közreműködők adatsilói miatt mindig külön megkövetel egy adategyeztetést is, amelynek során a felek megbizonyosodnak az adatok integritásáról, valamint hogy nem hajtja végre egyszerre két fél ugyanazon az adaton ugyanazt a tranzakciót (például nem adja el az adott részvényt egy bróker egyszerre két ügyfélnek is).

A VMware Blockchain platform felépítése (fent) és működési vázlata (lent)

(Forrás: VMware)


Így jóval hatékonyabbá válik a többszereplős ügyletek nyomon követése, egyszerűbb lesz az auditálásuk, egyszerűsödik az esetleges viták rendezésének a folyamata, a pénzügyi szektorban csökken a hitelezési kockázat stb.

A pénzügyi szolgáltatóknak lesz nagy segítség

A VMware állítása szerint a blockchainjét telepíteni és kezelni is könnyű lesz (a rendszer működési vázlatát lásd az ábrán). A platformon az alkalmazások a blokchaint tartalmazó több node-ra kerülnek. Így az intelligens szerződés is a blokklánc-hálózat csomópontjain futó alkalmazássá válik. Ebben a szisztémában a különböző intelligens szerződési nyelveken írott alkalmazások is együtt tudnak működni, azaz végre tud hajtani egymás között tranzakciókat, mert ugyanarra az állapotgép-replikációs rétegre támaszkodnak.

Ezzel a módszerrel például a pénzügyi szolgáltatók több féllel lesznek képesek valós időben és hatékonyan végrehajtani repóügyleteket egyidejű elszámolással, nyomon követéssel és ellenőrizhetőséggel.

Cloud & big data

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.