Amiben jórészt igaza is van. Más kérdés, hogy az amerikaiak ugyanezzel vádolják a kínaiakat, és nekik is jórészt igazuk van.

Az állami China Global Television Network (CGTN) hírügynökség beszámolója szerint a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője felelősebb viselkedésre szólította fel az Egyesült Államokat a világűr békéjének és biztonságának megőrzése érdekében. Csao Li-jian, aki az utóbbi időben rendszeresen felszólal az amerikai dezinformációval vagy NATO által kirobbantott háborúkkal és a világbékét veszélyeztető nyugati törekvésekkel kapcsolatban, most arról beszélt, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálati információkat lopkod, és ugyanúgy közeli felderítést végez az űrkutatásban is, mint minden más területe. Szerinte ez súlyos negatív következményekkel járhat a globális stratégiai stabilitásra nézve.

A kínaiak úgy látják, hogy az amerikaiak a kommunikáció megszakítására alkalmas eszközök és az űrfegyverezet agresszív fejlesztését és telepítését végzik. Kínának különösen a begyében van a 2019 végén létrehozott űrhaderő (United States Space Force, USSF) és annak frissen felállított, Space Delta 18 néven futó hírszerző egysége, a szóvivő is egy azt érintő kérdés nyomán fejtette ki álláspontját az Egyesült Államok tevékenységéről. Az USA egyébként tényleg lapátolja a pénzt a frissen létrehozott fegyvernembe, amelyik értelemszerűen lehetséges hadszíntérként kezeli a világűrt.

Nagyhatalmak kötelező szerepekben

Az év elején az űrhaderő költségvetését 40 százalékkal emelték meg, ami így összesen 24,5 milliárd dollárt tett ki. Összehasonlításképpen, ez már oylan nagyságrend, amelyik összevethető a "békés űrügynökség", a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration, NASA) költségvetésével is. A források legnagyobb részét állítólag kutatás-fejlesztésre és rakétaindítás-jelző rendszerekre fordítják, és a Military.com adatai alapján már 8 ezres hivatásos, illetve ugyanakkora civil állománnyal rendelkeznek.

A dolog természetesen nem ennyire egyszerű, mert ha Kínának sok mindenben igaza is lenne, ő maga éppen ugyanilyen vádakkal néz szembe. Az Egyesült Államok, illetve a NASA vezetője néhány héttel ezelőtt például azt olvasta a kínaiak fejére, hogy megpróbálják militarizálni – ha nem is a teljes világűrt, de – a Holdat. Ennek értelmében Kína állami űrprogramja tulajdonképpen egy katonai űrprogram, amelynek célja, hogy mások előtt szerezze meg a Hold fölötti ellenőrzést, másokat elvágva ettől a hozzáféréstől. A NASA úgy látja, hogy a kínai űrállomást is arra használják, hogy megtanulják, hogyan lehet elpusztítani a versenytársak műholdjait.

Csao Li-jian szerint az amerikaiak figyelmen kívül hagyják a tényeket, és szokásuk szerint felelőtlen állításokat tesznek Kína normális és észszerű űrbéli munkálkodásáról. A kommentárok egyébként kiemelik, hogy a Holdnak különösen a déli pólusa lesz "hevesen vitatott hovatartozású" terület azok miatt az esetleges víztartalékok miatt, amelyek később lehetővé tennék a rakétaüzemanyag előállítását.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.