A modell a Microsoft Surface-nek akar konkurenciát állítani. Az Indeigogón végül másfél milló dollár jött össze.

Régóta várja a nagyközönség az Eve V-t, mely a világ első tabletje, pontosabban átalakítható laptopja, ami közösségi finanszírozással ér révbe. A termék létrehozása mögötti cél a Microsoft Surface Pro felülmúlása volt, jutányosabb árcédula mellett, ami már nem csak körvonalazódni látszik, hanem gyakorlatilag el is készült.

Nagy érdeklődés, kisebb buktatók

Az Indiegogo kampányán keresztül jött össze a projektre a pénz, méghozzá rekordgyorsasággal. Alig négy nap alatt az eredetileg kért összeg 1300 százalékát kalapozták össze - 1,5 millió dollárnál állt meg végül a számláló. Ennek csak részben volt oka a figyelemfelkeltő hardverkonfiguráció (erről mindjárt írunk kicsit részletesebben is); a támogatókkal való szoros együttműködés legalább annyit nyomott a latba.

Azt, aki pénzzel hozzájárult az Eve V létrejöttéhez, a fejlesztés során nem csupán befektetőként, hanem részvénytulajdonosként is kezelték. Ebből következően kikérték véleményét, például arról, hogy milyen funkciókat akar látni az eszközben és milyen hardverelemeket vegyenek meg a készülék összeszereléséhez.

Nem volt ugyanakkor fáklyás menet a projekt, létrejötte során akadt néhány leküzdendő probléma. Ezek közül a legnagyobb gondot a kijelző jelentette; az utolsó pillanatban az eredeti beszállítóval való problémák miatt új display után kellett nézni. A Sharp hozta a megoldást, amivel az eredetihez képest még jobb paraméterű megjelenítőt szerelhetnek a laptop-tabletbe. Ennek köszönhetően az egyébként kész termék debütálása csak pár héttel csúszik az eredeti indulási időponthoz képest.


Lássuk tehát a részleteket, vagyis, hogy milyen technikai paraméterekkel bír az Eve V végleges változata!

Impozáns hardver

A 12,3 inches képátlójú kijelző 2880x1920 pixeles felbontásra képes. Tükröződésgátló bevonatának köszönhetően kevésbé csillan be a természetes vagy lámpafény, Gorilla Glass védelme pedig nem csupán a fizikai hatásoktól igyekszik megvédeni a képernyőt, de az ujjlenyomatokkal szemben is ellenálló.

Többféle konfiguráció lesz elérhető az Intel Core lapkáira alapulóan (m3/i5/i7), a vásárló vehet 8 és 16 GB memóriával szerelt példányokat is. A Windows 10-es változatából a Home vagy a Pro kerülhet fel az eszközre.

Bluetooth 4.2 mellett támogatja a Miracastot (HDMI over Wi-Fi, azaz vezetékmentes csatlakozáson keresztüli videoátvitel), a Wi-Fi AC szabványát, melyen 2x2 MIMO módban is képes jelek küldésére és fogadására. Rendelkezik két darab USB-A 3.0 porttal, egy USB-C 3.1-gyel és egy USB-C Thunderbolt 3-mal. Emellett ellátták Jack aljzattal a hordozható hangfalak és/vagy fülhallgatók csatlakoztathatósága érdekében, illetve egy micro SDXC memóriakártya-olvasót is integráltak az Eve V-be.

Négy belső hangszóró, sztereó mikrofonok, 5 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles frontoldali kamera teszi teljessé a képet. A billentyűzet vezetékes módon vagy vezetékek nélkül is csatlakoztatható, a Synaptics touchpadet külön réteg védi a sérülésektől. A beviteli eszközök között megtalálható még egy stylus is; a Windows Ink Certified eszköz az érintésérzékeny kijelzővel együtt 1024 különböző érintés-erősséget képes értelmezni (a Samsung Galaxy Note 8 ezzel szemben 4096-ot).

Jön, jön, jön!

A 48 Wh-s akkumulátorral szerelt Eve V eredeti ára 800 euró volt, de azt egyelőre nem tudni, hogy a Sharp kijelző mennyivel drágította meg a tablet-laptopot. Hamarosan azonban kiderül: a végleges változat a következő hetekben válik elérhetővé.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.