Az IDC friss negyedéves beszámolói szerint az okostelefonok 2014-ben is a megszokott ütemben szaporodnak, míg a PC-ket levegőhöz juttatja a tabletpiac kifulladása.

Közel negyedével, 23,8 százalékkal növekedhet 2014-ben az okostelefonok világpiaci értékesítése: az IDC piackutató prognózisa szerint a tavalyi 1,01 milliárd után a gyártók az idén már 1,252 milliárd készüléket szállíthatnak. A kereslet több mint felét már 2011 óta a fejlődő piacok adják, részesedésük 2014-ben már a 75 százalékot is megközelíti. Az IDC megállapítja, hogy a fejlett piacokon az eladások éves növekedési üteme mindig kétszámjegyű volt, az idén azonban mindössze 4,9 százalék lesz, míg a fejlődő régiókban 32,4 százalékra emelkedik.

A piackutató előrejelzése alapján ez az arány néhány éven belül még markánsabb lesz: a 2018-ra becsült 1,839 milliárdos volumenből 1,462 milliárd okostelefon, vagyis az összes eszköz közel 80 százaléka jut majd a fejlődő régiókra, 16,0 százalékos átlagos növekedési ütemet feltételezve – szemben a fejlett országok telített piacainak 3,6 százalékával. Igaz, utóbbi területeken 400 dollár felett marad a készülékek átlagos értékesítési ára, míg a fejlődő térségekben továbbra sem éri el a 250 dollárt.

Az IDC a phabletek, vagyis az 5,5 és 7,0 hüvelyk közötti képernyőátmérővel rendelkező készülékek részarányának gyors növekedésére számít: az idei 14 százalék 2018-ra 32,2 százalékra emelkedhet.

Enyhül a nyomás a PC-ken

A piackutató friss negyedéves beszámolójában a személyi számítógépek forgalmának csökkenését is módosította. Az első féléves kereslet alapján a korábban jelzett 6 százalék helyett már csak 3,7 százalékkal számol, ennek alapján 303,5 millió PC-t értékesíthetnek majd világszerte a tavalyi 315,1 millió után. A fejlett régiókban a PC-eladások az erősödő vállalati és lakossági keresletnek köszönhetően 5,6 százalékkal növekedhet az idén, ami 2010 óta a lenagyobb fellendülést jelentené.

Hosszú távú felívelésről azonban nincs szó, mivel a tavalyi 133,3 milliós és az idei 140,7 milliós mennyiség 2018-ra 129,2 millióra eshet vissza. Ennek alapján a fejlődő régiókban lassan csökkenő eladásokra lehet számítani, míg a fejlődő térségekben a PC-értékesítések száma nagyjából állandósul. A keresletet rövid távon a fejlett régiók vállalati informatikai beruházásai gerjesztik, míg a táblagépek által támasztott konkurencia fokozatosan gyengül: ahogy a tabletpiac telítődik, a kereslet súlypontja is a kisebb méretek felé tolódik, ugyanakkor a személyi számítógépek funkcionalitásukban és kivitelükben is sorra adaptálják a táblagépek legfontosabb jellemzőit.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.