A CNBC riportja szerint sokan gondolják úgy, hogy munkájuk fő célja a befektetők megnyugtatása, és azt sem látják, hogy vállalatuk tekintettel lenne a technológia környezeti és társadalmi hatásaira.

Ahogy az MI-buborék egyre dagad, a technológia tényleges fejlesztését végző szakemberek egyre inkább a mókuskerékben érzik magukat – derül ki a CNBC összeállításából, amelyben a Microsoft, a Google és más nagyvállalatok munkatársait, illetve szabadúszókat is megszólaltattak az iparágon belül. A mérnökök szerint nem csak abban a tekintetben nehezedik rájuk nyomás, hogy elkészítsék az új termékeket és szolgáltatásokat, de sok esetben azért dolgoznak éjjel-nappal, hogy végül a döntéshozók az utolsó pillanatban kaszálják el azokat.

A cikkben megszólaltatják például az Amazon egy névtelenül nyilatkozó alkalmazottját, aki egy péntek este kiadott, hétfő reggel 6 óráig esedékes fejlesztésről mesélt. Ennek érdekében mindenki lemondta a tervezett programjait, és egész hétvégén dolgozott, hogy később kiderüljön: a projektet "depriorizálták". Ahogy arról mások is beszámoltak a CNBC-nek, a feladatokat pillanatok alatt osztják ki, a tesztelésre ritkán marad elég idejük, később pedig éjszakába nyúlóan javítgathatják a piacra dobott és rögtön meg is hibásodott eszközöket.

Közelről nézve nem annyira nagyszerű

Egy másik mérnök ehhez azt is hozzáteszi, hogy gyakran kell megoldást keresnie nem létező problémákra olyan eszközökkel, amelyeket nem akar használni. A lap szerint a szakemberek között kezd általánossá válni az a vélekedés, hogy a feletteseik a felhasználók helyett a befektetőket próbálják kiszolgálni, miközben minden áron lépést kell tartaniuk a versenytársakkal. Ezzel összefüggésben többen is arról számoltak be, hogy eredetileg semmi közük nem volt az MI-hez, de érdemi képzés nélkül odairányították őket más részlegektől.

A kommentárok ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy a jelenség nem új keletű, és már sokszor tapasztaltak hasonlót a soron következő technológiai trendekre való ráforduláskor. Ilyenkor a technikai korlátok és a túlzott elvárásokról szóló figyelmeztetések ellenére is úgy öntik a pénzt az adott területekre, mintha a bokorban teremne. A mostani esetben azonban különösen nyomasztó, hogy a mérnököknek nem csak rosszul működő, esetleg soha be sem vezetett termékekre kell pazarolniuk az idejüket, de még abban sem lehetnek biztosak, hogy nem éppen a saját munkájukat kiváltó megoldásokon dolgoznak.

Részletek a CNBC oldalán »

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.