A vádak szerint a felhasználók rosszul hiszik, hogy a privát böngészés során nem figyeli őket a Google, a társaság szerint pontatlan és elavult állításokról van szó.

A texasi főügyész szerint a Google keresőmotorja azokról a felhasználókról is adatokat gyűjt, akik úgy gondolják, hogy a privát böngészési módban névtelenek maradhatnak. Az általa csütörtökön benyújtott és most kiegészített adatvédelmi kereset még idén januárban született, amikor Texas és másik három szövetségi állam egymástól függetlenül indított bírósági eljárásokat a Google ellen. Ezekben olyan megtévesztő helymeghatározási gyakorlatokra hivatkoznak, amelyek álláspontjuk szerint sértik a felhasználók magánélethez való jogát, a mostani módosítás pedig ehhez adja hozzá az újabb vádakat.

A kiegészítés ezúttal az inkognitómódot, illetve a privát böngészés funkciót célozza, amelyik a főügyész szerint a keresési előzmények és a felhasználó lokációjának elrejtéséről szólna. A Google böngészőjében kínált lehetőséget az emberek "nagyon személyes webhelyek megtekintésére" használják, amelyek utalhatnak szexuális irányultságukra, politikai meggyőződésükre, kórtörténetükre, vagy csak simán valamilyen ajéndékot akarnak vásárolni valakinek anélkül, hogy a célzott hirdetések özöne figyelmeztetné a címzettet a meglepetésre.

Megvédik, kiderül, tisztázzák

A keresetben ugyanakkor azt állítják, hogy a valóságban a Google megtévesztő módon egy nagy csomó személyes adatot gyűjt be még akkor is, ha a felhasználó inkognitómódban van. A vállalat még aznap közölte, hogy a kiegészítésben megfogalmazott dolgok újra "pontatlan és a Google beállításaira vonatkozó elavult állításokon" alapulnak: a szolgáltató szerint megfelelő adatvédelmi funkciókat épített a termékeibe, és robusztus szabályozást biztosít a lokációs adatok kezeléséhez is.

A főügyész korábban azt állította, hogy a Google a beálltásokkal trükközik és félrevezeti a fogyasztókat, amikor úgy is nyomon követi tartózkodási helyüket, hogy ők ezt kifejezetten meg akarják akadályozni. Maga a Google határozottan vitatja ezeket az állításokat, és határozottan védekezést ígér, hogy tisztázza a dolgokat. A Reuters beszámolója ehhez hozzáteszi, hogy januárban egy arizonai bíró már úgy döntött, hogy az esküdtszéknek mérlegelnie kell a Google állítólagos megtévesztő és tisztázatlan gyakorlatait, és erre hivatkozva nem is volt hajlandó ejteni egy olyan ügyet, amit az ottani ügyészség vitt a bíróság elé.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.