De még náluk is problémát jelent, hogy sokszor nehéz igazolni az alkalmazás üzleti hozadékát. A KPMG szerint a következő három évben a felhasználási esetek is érett szakaszba lépnek.

Ahogy az üzleti vállalkozások globális szinten is egyre inkább egymáshoz kapcsolódnak és kölcsönös függőségi viszonyba kerülnek, úgy lesz egyre nagyobb szükség a kevéssé hatékony üzleti folyamatok költségeinek és kockázatainak csökkentésére. Ennek egyik eszközét pedig sokan a blokkánc-technológiában keresik, ami elvileg meghagyja a lehetőséget a régi gyakorlatok továbbvitelére, miközben számottevően javítja azok eredményességét. Erre az alapvetésre épül a KPMG’s Tech Innovation Survey kutatásának vonatkozó fejezete is, amely egy december és január között végzett, felsővezetők bevonásával készített felmérésre alapul.

Eszerint a válaszadók közel fele, 48 százaléka úgy látja, hogy a következő három évben a blokklánc meghatározóvá válik az üzleti folyamatok tekintetében, és 41 százalék arról is beszámolt, hogy saját szervezeténél valószínűleg vagy majdnem biztosan sort kerítenek valamilyen implementációra ugyanebben az időtartományban. A KPMG ezt meglepően gyenge aránynak tartja ahhoz képest, hogy saját ügyfélkörében hányan érdeklődnek az ilyen bevezetések iránt, figyelembe véve azt a tényezőt is, hogy a blokklánc-megoldásokat jellemzően a vállalat egészére nézve, sőt a külső ellátási láncon belül is igyekeznek minél inkább elterjeszteni.

Évtizedes problémák megoldása lehet...

A blokklánc-technológiára és a kriptografikus horgonyokra épülő, a termékek eredetét igazoló és eddigi útját hitelesítő eljárásokat egyébként már olyan technológiai iránynak tartják, amely néhány éven belül elkerülhetetlen hatással lesz a hétköznapi gyakorlatokra. Az egyik legfontosabb technológiai trend, a tárgyak interenete (IoT) területén is sokan a blokklánctól várják, hogy választ adjon a nyilvánvaló biztonsági problémákra. Itt az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, ha az érintetteknek fogalma sem lehet róla, hogy megtámadták, miközben az IoT világában egyre kevesebb olyan eszköz van, amely nem jelent veszélyt az informatikai biztonságra.

Hagyományos évértékelő sorozatunkban Szentiványi Gábor, az ULX Kft. ügyvezető igazgatója is kiemelte a blokklánc technológia fejlődésének jelentőségét, ami évtizedes problémákat is képes lehet megoldani: ilyen a bizalom nélküli sikeres együttműködés és auditálhatóság, valamint a személyes adatok online kezelésének kérdése, ami összességében a társadalom egyre növekvő sebezhetőségét kezelné. Visszatérve a KPMG jelentésére, a megkérdezett informatikai vezetők itt is az IoT területén várják leginkább a blokklánc alkalmazásainak lényegi szerepét, legyen szó a szoftverfrissítések nyomonkövetéséről, a készletezésről vagy akár a termékszavatosságról.

Itt a válaszadók közel negyed része számít diszruptív hatásokra, ami megelőzi az üzleti folyamatok vagy az informatikai kockázatok kezelésének kérdését is. Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben szereplő vállalatok mind technológiai kötődésű cégek voltak (szoftvergyártók, hardveres vagy általában elektronikai cégek, felhős megoldásszolgáltatók). Ez nyilván meghatározza az új technológiák adaptációjára való fogékonyságukat is – egyben támpontot ad azzal kapcsolatban, hogy más vállalatok milyen arányban ugranak fel erre a vonatra, akár a technológiai partnerek legjobb gyakorlatait követve.

...de erre csak most gyűlnek a biztosítékok

Ez utóbbi azért érdekes, mert a bevezetések legnagyobb akadályát abban látják, hogy a blokklánc alkalmazásának üzleti hozadéka csak kevés esetben nyert egyértelmű bizonyítást. Ez a szempont messze megelőzi a többi, kézenfekvőnek tűnő fenntartást, mint amilyen mondjuk a technológia összetettsége, a forráshiány, a legacy rendszerek, a megfelelőségi vagy biztonsági kérdések. A ténylegesen működő, blokklánc alapú termelési rendszerek ma még ritkaságnak számítanak, a téma iránt érdeklődőknek általában koncepciótervek és pilot projektek tanulmányozásával kell beérniük.

A KPMG ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a felhasználási esetek is szép lassan érett szakaszba lépnek, és a fent tárgyalt hároméves periódusban minden bizonnyal egyre több online termelési rendszer áll üzembe. A tanulmányt bemtató Tegan Keele, a KPMG amerikai blokklánc-programjának vezetője szerint pillanatnyilag azoknak az eseteknek a kirostálása zajlik, ahol a blokklánc felhasználásának egyáltalán értelme lehet. A megfelelő, a kísérletezésre és a diszruptív hatások kihasználására épülő adaptációs stratégiák kidolgozására viszont mindenképpen szüksége lesz a technológiai vezetőknek, hogy ténylegesen feltárhassák azokat az üzleti előnyöket, amelyeket keresnek – ilyen lesz például az adatcserét szolgáló mechanizmusok biztonsága, ami az 5G hálózatok terjedésével egyre inkább égető feladattá válik.

Cloud & big data

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.