Az első negyedévben 1,9 százalékkal nőtt a vállalat bevétele, pedig a rendszerinntegráció és az IT továbbra is lejtmenetben van, és a szélessávú bevételeket is megtépázta a COVID.

Pozitívan értékelte a Magyar Telekom első negyedévét a menedzsment. A friss pénzügyi jelentés szerint a 162,3 milliárd forintos összbevétel 1,9 százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában (159,3 milliárd). A távközlési szolgáltatások bevételei Magyarországon és Észak-Macedóniában is nőttek, ami "ellensúlyozta az rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek enyhe visszaesését, valamint a magyarországi kiskereskedelmi szélessávú bevételekben tapasztalt kiesést" – összegezte az eredményeket a cég közleménye.

A mobil bevételek éves összehasonlításban 2,5 százalékkal nőttek. A 90,4 milliárd úgy jött össze, hogy a szegmens harmadát adó kiskereskedelmi hangbevételek 4,5 százalékkal csökkentek (29,6 milliárd forint). A hangalapú nagykereskedelem bevételei 12,8 százakékkal nőve összesen 3,2 milliárd forintot hoztak. Ezt a magyarországi bejövő mobil forgalom jelentős növekedésére, valamint a jelentősebb észak-macedóniai M2M-forgalommal magyarázza a vállalat. A mobiladat bevételei 11,5 százalékkal nőttek (27,3 milliárd forint), ami a növekvő ügyfélbázisnak és a járvány miatti zárásoknak is köszönhető. Az SMS-bevételek csoportszinten 10,6 százalékkal nőttek (5,7 milliárd forint).

 
Magyar Telekom 2021/Q1
Infogram


A vezetékes bevételek 1,9 százalékkal nőttek (53,8 milliárd forint). A szegmenst a tévézők hozták pozitívba, ellensúlyozva a hangalapú bevételek egy ideje már tartó zsugorodását. A felhasználók most már főleg IPTV szolgáltatásra fizetnek elő. A szélessávú kiskereskedelmi bevételek szintén nőttek, de kisebb mértékben (2,2 százalék, 14,2 milliárd forint), mint amit az ügyfélbázis növekedése indokolna. A vállalatnak ugyanis kötelezően kedvezményeket kellett adnia a középiskolai tanulóknak és tanároknak.

Továbbra sem ide esnek az állami projektek

Az RI/IT szegmens bevétele a magyarországi operációban 1,1 százalékkal csökkent. (Észak-Macedóniában 11,8 százalékkal, de az ottani operáció a szegmens teljes bevételeinek kevesebb mint 3 százalékát adják.) A Telekom a magyar piacnál kiemeli: csökkent a szegmens zsugorodásának üteme, mivel a kieső állami megrendeléseket egyre jobban ellensúlyozzák a vállalati megrendelések. A szegmens "csökkenésének üteme tovább lassult..., mivel a közszférában jelentkező projektigények alacsonyabb volumenét egyre inkább ellensúlyozták a vállalati szegmens számára megvalósított projektekből származó növekvő bevételek" – fogalmaz a beszámoló. A divízió pénzügyi teljesítménye szempontjából pozitív, hogy a szolgáltatással kapcsolatos költségek 3,5 százalékkal csökkentek (12,4 milliárd forint)

A végső összkép pozitív. Az EBITDA 46,4 milliárdról 50,2 milliárd forintra nőtt, a veszteség pedig csökkent a tavalyi 11,0 milliárd forintról 1,6 milliárdra.

Mobilitás

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.