Legalábbis ami az első félévet illeti. Megjelent a Google első félévre vonatkozó Transparency Reportja.

Szerte a világon nő az érdeklődés az állampolgárok online dolgai iránt, derül ki a Google legfrissebb átláthatósági jelentéséből. Az évente kétszer megjelenő beszámoló az amerikai keresőóriáshoz beérkező állami kérelmek (és ezek teljesítésének) számáról ad tájékoztatást.

Új rekord

A legfrissebb tanulmány a 2017 első hat hónapjának történéseit vizsgálta. Ennek során megállapítást nyert, hogy soha annyira nem volt még kíváncsi állampolgárainak internetes tevékenységére és adataira a Föld különböző országainak vezetése, mint a mögöttünk álló fél év során.

Összesen több mint 83 ezer felhasználóval kapcsolatban akartak megtudni információkat közel 49 ezer kérés során állami szervezetek. Ezek nagyobb részének – egészen pontosan 65 százalékának – eleget is tett a Google, vagyis valamivel több mint 54 ezer account esetében kiadta a kért adatokat a szolgáltató.

Január 1. és június 30. között majdnem pontosan 4 ezerrel több információkérés érkezett az amerikai vállalathoz, mint egy évvel korábban. A trend 2009 óta tart: azóta lényegében – leszámítva a 2014-es visszaesést – évről évre nő a különböző kormányzatok kíváncsisága állampolgáraik online aktivitásával kapcsolatban. Vagyis amióta csak készíti felmérését a Google, mind több és több kérelmet regisztrált az évek során.

Szinte bármit átadnak

Egy ideje már nem éri váratlanul a kormányzati érdeklődés a nagy techvállalatokat. Nem csupán a Google-t használják információéhségük kielégítésére, hanem egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesznek. Az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium például bevallottan úgy tekint a közösségi médiára, mint a bevándorlók megfigyelésének egyik módszerére.

Szintén az USA-ban történt, hogy a rendőrség hangadatokat kért ki az Amazontól egy gyilkossági ügy megoldásához. Utóbbi az egyre több amerikai otthonban megtalálható digitális személyi asszisztens miatt került a hatóságok látókörébe.

Hasonló trendről számolt be az Apple is. Elmondásuk szerint az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal háromszor annyiszor fordult hozzájuk, mint az egy évvel korábbi, hasonló időszak alatt.

Nem véletlenül élnek a kérések számának nyilvánosságra hozatalának eszközével a techcégek. Ezzel bizonyos tekintetben tisztárra mossák magukat, láthatóvá teszik felhasználóik számára, hogy mekkora arányban tesznek eleget a kormányzati, hatósági érdeklődésnek. Emellett az is világossá válik, hogy milyen információk cserélnek gazdát. A Google például Gmail üzeneteket, elmentett dokumentumokat ad át, de például igény esetén arról is tájékoztatja az érdeklődő intézményt, hogy a kérdéses internetező milyen videókat nézett meg a Youtube-on.

330 millióból 1500, 10 millióból 81

2017 első felében 500 különböző megkeresést kapott a keresővállalat az amerikai hatóságoktól, összesen 1500 felhasználó tevékenységére vonatkozóan. Ez nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy eközben a magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek. A lakosság arányában mérve tehát a hazai szervek kíváncsibbak – de nem annyira, mint a tavalyi, hasonló időszak során. Akkor, minden korábbi rekordot megdöntve, 218 felhasználóról akartak információt szerezni, összesen 166 kérelem beadásával.

Érdekesség, hogy míg globálisan a megkeresések nagyjából kétharmadát teljesíti a Google, a ránk vonatkozó statisztika szerint még soha nem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.