Éves összehasonlításban közel ötödével csökkent a tabletek értékesítése idén, ám az IDC számításai szerint a piaci szereplők némelyike még nőni is tudott.

Meglehetősen vegyes eredményekről tanúskodik az IDC frissen megjelent negyedéves jelentése a tabletpiacról. Összességében elmondható, hogy a koronavírus alaposan befékezte a szegmenst, ugyanakkor a kaotikus helyzetben egyes gyártók képesek voltak növelni jelenlétüket. Szintén érdekes, hogy a hagyományos táblagépek és a lecsatolható billentyűzettel rendelkező összetettebb modellek pályája teljesen más íven mozog.

25 millió sem jött össze

A Covid-19 nem kímélte a tableteket sem. Az amerikai piackutató számításai szerint 24,6 millió eszközt szállítottak le az idei első három hónapban, ami igen jelentős, 18,1 százalékos éves visszaesésnek felel meg. A lecsatolható billentyűzettel bíró eszközök viszont ebben a periódusban is folytatták a felfutást és több mint másfélszer annyi ilyen modell kelt el, mint tavaly ilyenkor. Ez egyben természetesen azt is jelenti, hogy a még mindig túlsúlyban lévő sima tabletek a piaci átlagnál is lényegesen rosszabbul teljesítettek. A slate modellek 36,4 százalékos recesszióban vannak.

 

Tabletes eladások 2020/Q1 - IDC
Infogram

 

Gyártók szerinti bontásban nézve az IDC fenti adatsorát jól látszik, mennyire nem lehet egységesen kezelni a szegmenst. Az Apple-re például nagyon komoly hatással voltak a kínai gyárbezárások, illetőleg az is, hogy előbb Kínában, majd világszerte bezártak a cég fizikai üzletei. Ennek ellenére Cupertinóban azért nem tragikus a helyzet, mivel az egyre több eladást generáló szétkapcsolható tabletek mezőnyében immár majdnem a portfóliója összes modelljével képes versenyezni. (Egyedül a mini változatnak nincs szervesen csatlakoztatható billentyűzetes opciója.)

A tavalyi évet visszaeséssel záró Samsungnál ellenben nagyon jól indult az év. A közel 4 százalékos növekedés ilyen körülmények között kifejezetten elismerésre méltó. A koreaiakat nem csak az az általános pozitív hatás segítette, hogy a távmunkára és otthoni tanulásra rendelt milliók közül jó páran új táblagép beszerzésével igyekeztek megoldani a helyzetet. A Samsung mindezt ugyanis kínálati oldalról sokkal könnyebben tudta kielégíteni azzal, hogy gyártói bázisa nem a vírus által elsőként érintett Kínában található. A vizsgált időszak forgalmát lökhette meg a frissen debütált Galaxy Tab S6 5G is - igaz, a világ első 5G-képes tabletje egyelőre csak bizonyos területeken érhető el. 

A Huawei esetében több mint 8 százalékos visszaesés látszik. A kínai gyártó nincs könnyű helyzetben, hiszen az amerikai szankciók miatt egyre inkább a belföldi értékesre tud csak számítani az új modellek esetében. A Lenovo viszont szépen szerepelt és közel 2 százalékkal tudta növelni eladásait az erősen csökkenő szektorban. Mint ahogy jól alakultak az Amazon dolgai is. Az amerikai cég elsősorban a hazai piacán generált kiemelkedő forgalomnak köszönheti a közel 6,5 százalékos növekedést.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.