Jeff Bezos vagyonának továbbra sincs párja, a technológiai milliárdosok pedig összességében messze lekörözik a többi ágazat leggazdagabb üzletembereit – derül ki a Forbes idei milliárdos-toplistájából.

A leggazdagabbak a világjárvány ellenére is újabb rekordokat döntögettek 2020-ban, ami egyrészt az új dollármilliárdosok számában, másrészt az eddigi dollár-tíz- és százmilliárdosok vagyonának gyors növekedésében is megmutatkozott. A Forbes 35. alkalommal kiadott listája alapján az idei évnek már 2.755 ember futott neki dollármilliárdosként (ez aktuálisan több mint 300 milliárd forintos magánvagyonnak felel meg), közülük pedig 493-an első ízben szerepeltek az összeállításban.

A listán szereplő vagyonok teljes értékét a Forbes 13,1 ezer milliárd dollárra teszi, szemben a tavaly ilyenkor kalkulált 8 ezer milliárddal. Összességében a leggazdagabbak 86 százaléka kisebb-nagyobb növekedéssel zárta az előző évet, és 250 olyan üzletembernek sikerült rá ismét felkapaszkodnia, aki előzőleg kiszorult róla. Az újonnan érkezők közül 210-en élnek Kínában vagy Hongkongban, 98-an az Egyesült Államokban, a számok alapján pedig elmondható, hogy 2020-ban átlagosan 17 óránként vált valaki dollármilliárdossá. Közülük az európai illetőségű szupergazdagok összesen ezermilliárd dollárral gazdagodtak az első pandémiás év során.
 

Így szaladt el a ló a Forbes 1987 óta készülő listájának az élén
(forrás: forbes.com)


A csúcson már negyedik éve az Amazon alapítója, Jeff Bezos tanyázik a magyar bruttó hazai terméket is meghaladó 177 milliárd dollárral, ebből ráadásul 64 milliárdot az elmúlt évben keresett az Amazon részvényeinek látványos felfutásával. A második helyre ezúttal a tavalyi 31. helyezett Elon Musk lépett fel 151 milliárddal. A lista első 10 helyezettje között 6-7 üzletembert tekinthetünk technológiai milliárdosnak: Bill Gates 124 milliárd dollárja a negyedik helyre volt elég, Mark Zuckerberg 97 milliárddal az ötödik volt, de az első tízbe került Larry Ellison (Oracle), illetve Larry Page és Sergey Brin (Alphabet-Google) is.

A techmogulok elfoglalták a csúcsot

A Forbes a tech milliárdosok összes vagyonát 2,5 ezer milliárd dollárra becsüli, ami egészen elképesztő, 80 százalékos növekedést jelent a legutóbbi, elnevezése szerint 2020-as listához képest. Az ebbe az ágazatba sorolt üzletemberek számát a lap 381-re teszi, ami a második legmagasabb a pénzügyi befektetésekkel foglalkozó dollármilliárdosok mögött, azonban értékelésük magasan meghaladja a többi szegmensét, így az 1,7 ezer milliárdra taksált divat- és kiskereskedelmi ágazatét vagy a már említett, 1,5 ezer milliárdos pénzügyi befektetőkét.

Ahogy a Forbes is megállapítja, a lista ebből a szempontból meglehetősen "fejnehéz". A technológiai milliárdosok nem csak a top 10-et uralják, de a top 20 önmagában is 1,2 ezer milliárd dolláron ül, és ennek majdnem fele részét a benne szereplő 8 technológiai mágnás birtokolja. Ezzel kapcsolatban a lap felhívja a figyelmet a kínai tech milliárdosok folyamatos feklődésére is, akik az ágazaton belül már 9 pozíciót foglalnak el az első 20-ból, szemben az egy évvel korábbi 6 hellyel.

A technológiai dollármilliárdosok "tisztított" toplistáján egyébként Bezos, Gates, Zuckerberg, Ellison, Page és Brin után ott van még Steve Ballmer, a Microsoft korábbi vezérigazgatója, aki a cégnél szerzett vagyonát jelenleg leginkább sportcsapatok tulajdonosaként kamatoztatja. Őt két kínai üzletember követi: a nyolcadik a Tencent-birodalmat alapító és irányító Ma Huateng (Pony Ma), a kilencedik pedig Colin Zheng Huang, a felhasználók száma alapján Kína legnagyobb e-kereskedelmi platformjává növesztett Pinduoduo részben visszavonult társalapítója. A technológiai toplista tizedik helyére 2020-ban MacKenzie Scott került, akinek 53 milliárd dollárra értékelt magánvagyona a Jeff Bezos által 2019-ben birtokolt és válásuk nyomán megosztott Amazon-részvények negyed részére épül.

A tech milliárdosok legújabb top 20-as listája ezen a hivatkozáson olvasható.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.