Az idén itthon kettős jubileumot ünneplő IBM alkalmi tárlaton mutatta be a hazánkban fellelhető legérdekesebb IBM-relikviákat. A rendezvényen a hazai leányvállalat vezetői a jövőről is beszéltek, akik szerint a szoftverek és a szolgáltatások fogják meghatározni itthon is a növekedést.
Hirdetés
 
Idén ünnepli az IBM a 100. születésnapját, míg a hazai leányvállalatot éppen 75 esztendeje alapították. A hazai leányvállalat idén kinevezett új vezetője, Veres Zsolt az ünnepségsorozat eheti záró rendezvénye előtt tartott  tájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a vállalat ma is bevételének jelentős részét, évente mintegy 6 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre. Története során az IBM alkalmazásában álló öt kutató szerzett Nobel-díjat, hat tudóst pedig Turing-díjjal, az informatikai Nobel-díjnak is nevezett kitüntetéssel jutalmaztak.

Van még hazai potenciál A hazai piaccal kapcsolatban több területen is növekedési lehetőségeket lát az IBM Magyarországi Kft. ügyvezető igazgatója: Veres Zsolt a szolgáltatások, a szoftverek és a kormányzati területeket említette, ahol a következő években bővülési potenciált lát a leányvállalat számára. Nem véletlen, hogy a nyár folyamán a cég újraszervezte menedzsmentjét, és a szolgáltatási üzletág (Global Technology Services, GTS) új vezetője Pongrácz Ferenc - a cég korábbi pénzügyi igazgatója - lett, aki egyben az ISC Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét is betölti.

Az IBM szoftver csoportjának irányítását július elsejétől Dalányi László vette át, aki a Microsoft hazai és nemzetközi vezetői pozícióiban szerzett tapasztalatokkal érkezett az IBM-hez. A csoport egyik fő stratégiáját a hatékonyságnövelő, költségoptimalizáló üzleti és IT megoldások  elterjesztésében látja. A másik fontos stratégiai irány az ügyfelek környezettudatos tevékenységeit követő, elősegítő szoftverek megismertetése.

A sajtszeletelőtől Watsonig: 100 éves az IBM
Az IBM mostanában naponta vesz egy céget

Minimális bővülés
Az IBM az üzletágak megerősítése révén elsősorban három területen - a közösségi közlekedésben, az önkormányzati fejlesztések, továbbá adatközpontok kialakítása, üzemeltetése terén - kíván megoldásokat nyújtani.

Veres Zsolt szerint a nehéz gazdasági helyzet közepette az idei évre vonatkozó elvárások mérsékeltek, és a korábbi évek kétszámjegyű növekedéséhez képest 2011-re minimális bővülést várnak. Dalányi László hozzátette: elsősorban az üzleti tervezés, csalásfelderítés, folyamatvezérelt dokumentumkezelés terén várnak fokozott érdeklődést. A üzletágvezető hozzátette: a szoftverbevételeiket 2 éven belül meg szeretnék duplázni, amivel a második legnagyobb hazai üzleti szoftverszállítóvá válnának (jelenleg a dobogó harmadik helyét foglalják el).

Találmányok sora Az IBM centenáriumi ünnepi sorozatának befejező rendezvényére egy alkalmi tárlatot is rendeztek a RaM Colosseum központban, ahol több klasszikus találmányt, köztük az első laptopot is kiállították.

Az IBM 5140 laptop 1986-ból

A tárlaton felidézték a legnagyobb hatású találmányokat is: IBM-től származik többek között a lyukkártya, a gömbfejes írógép, a pásztázó alagúthatásos elektronmikroszkóp, a merevlemez, a hajlékony lemez, a személyi számítógép, a vincseszter és a flopilemez is, csakúgy, mint a szén nanocső, a vonalkód, a bankártyák mágneses azonosítója, vagy az első számítógépes repülőjegyfoglalási rendszer.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.