A bankszámlák közötti pénzmozgásokat nem érinti a dolog, de nagyban hozzájárulhat a piaci eseményekről szóló adatok gyorsabb és pontosabb feldolgozásához.
Hirdetés
 

Amikor egy nyilvánosan jegyzett társaságnál olyan eseményekre kerül sor, mint amilyen az osztalékfizetés, a tőzsdei ajánlattétel, az egyesülés, holland árverés vagy más vállalati akciók, akkor az információt gyorsan meg kell osztani a befektetőkkel, a hitelezőkkel és az összes többi kulcsfontosságú érdekelt féllel – olvasható a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) nemzetközi bankközi fizetési rendszer közleményében. Eszerint az intézmények megpróbálták ugyan automatizálni az ilyen üzenetek kezelését, de az továbbra is nagyban függ a manuális folyamatoktól, amelyek értelemszerűen többletköltségeket és kockázatokat jelentenek a piaci szereplőknek.

A globális pénzügyi rendszernek nagyon sok résztvevője van, a nagy részük pedig saját adatszabványokkal dolgozik, amelyek alapján a többieknek fel kell dolgozniuk a befogadásra váró információt. A SWIFT becslése szerint az adatok kézi feldolgozása az ilyen jellegű vállalati tevékenységek költségeinek 30 százalékára is rúghat, a társaság pedig úgy látja, hogy ennek leszorítására a blokklánc-technológia jelenti a megoldást. Egy szerdán bejelentett kísérleti projekt részeként pedig a Symbiont technológiai platformja, az Assemblyt felhasználásával, annak intelligens szerződései és blokklánc-képességeivel generálna hálózati hatást a globálisan több mint 11 ezer összekapcsolt intézmény bevonásával.

A blokklánc nem egyenlő a kriptovalutával

A tervek szerint a SWIFT kiterjedt hálózatában képesek lesznek automatikusan összehangolni a vállalati eseményeket leíró, különféle forrásokból származó adatokat, ami jelentős hatékonyságnövekedéshez vezethet. A vállalati akcióknak a A SWIFT-üzenetekből származó adatait a SWIFT Translator dolgozza fel, és tölti fel a Symbiont blokkláncába. Az intelligens szerződéses technológia ezután össze tudja hasonlítani a résztvevők között megosztott információkat, és megjelöli a források közötti eltéréseket, ellentmondásokat vagy következetlenségeket. Ha a megoldás sikeresnek bizonyul, akkor a közvetítőknek értelemszerűen kevesebb lekérdezést kell indítaniuk mindezekkel kapcsolatban.

A SWIFT innovációs vezetője azt is hangsúlyozta, hogy mindezek révén kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség a feldolgozásban. A résztvevők egy kísérleti csoportjával közösen már fejlesztik az ehhez szükséges, Assemblyn alapuló alkalmazásokat is, akik visszajelzéseket adnak a szeptemberi teszteket követően. Állítólag ezek a visszajelzések határozzák majd meg, hogy továbbviszik-e az ötletet, bár a pénzintézetek nagy része már most is érdeklődik a blokklánc iránt, megvizsgálva vagy már használatba is véve azokat. A SWIFT súlyából adódóan a küszöbön álló döntés magának a blokklánc-technológiának is jelentős lökést jelentene, és a kommentárok szerint hozzájárulna a kriptovalutákkal vagy a web3 zavaros megoldásaival való asszociációk felszámolásához.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.