Megszerezte a StackRox nevű startupot, amely Kuberneteshez fejleszt biztonsági megoldásokat. Nyílt forráskódúvá is teszi.

Ígéretes konténerbiztonsági fejlesztésekhez jutott a Red Hat azzal, hogy felvásárolta a StackRox nevű startupot, amely elsősorban Kuberneteshez készített felhős biztonsági megoldásokat. A felvásárlás pénzügyi részletei nem nyilvánosak, a vállalat értéke azonban több százmillió dollár is lehetett. A 2014-ben alapított és a kaliforniai Mountain View-ban működő cég ugyanis eddig 65 millió dollár befektetést gyűjtött be. A legnevesebb kockázati tőketársaságok álltak mögé (Menlo Ventures, Highland Capital Partners, Sequoia Capital stb.), de még a Hewlett-Packard Enterprise is beszállt a finanszírozásába.

A startupot fekete öves biztonsági szakemberek alapították. Ali Golshan a Microsoftnál kezdte fejlesztői pályafutását, Sameer Bhalotra a Fehér Házban is megfordult: a 2010-es évek elején ő volt az elnöki székhely kiberbiztonsági igazgatója, míg Wei Lien Dang elsősorban a felhős és üzleti tapasztalatokat hozta többek között az Andreessen-Horowitztól (a16z) és az Amazontól.

Ismerős környezetbe kerülnek

A biztonsági startup technológiai szempontból nem kerül idegen környezetbe, tekintve hogy a Red Hat OpenShift platformján is meghatározó szereplővé vált. (A Red Hat pedig az első között látta meg a konténertechnológiában a lehetőséget.) Olyan biztonsági réteget ad a felhős konténerekhez, ami segít betartani mind a biztonsági, mind a DevOps csapatoknak a biztonsági és megfelelőségi szabályokat. De nem csak emiatt vált népszerűvé az eszköz, hanem az integrálhatósága miatt is.

Az utóbbi két évben a StackRox főleg a Kubernetesre koncentrálta a fejlesztéseit. Megoldása képes biztosítani a teljes Kubernetes-fürt láthatóságát azáltal, hogy a végrehajtáshoz és a mély adatgyűjtéshez szükséges összetevőket közvetlenül a Kubernetes-fürt infrastruktúrájába telepíti. Ezzel egyszerűsíti a biztonsági elemzéseket, az incidensvizsgálatokat és az esetleges helyreállítást is.

A Red Hat a felvásárlással kapcsolatos oldalán azt írja, hogy a StackRox-nak jelentős és diverzifikált az ügyfélköre: a Fortune 500 cégek többsége, SaaS-szolgáltatók, fintechek és kormányzati szerveket is előszeretettel használják a megoldásait. A konténerizáció terjedése a StackRox bevételeire jótékony hatással volt. Bár pénzügyi eredményei nem nyilvánosak, a felvásárlással kapcsolatban annyit elárultak, hogy tavaly első félévben 240 százalékot meghaladó árbevétel-növekedést értek el.

Nem lesz kizárólagos az OpenShift

A Red Hat csak a szükséges jóváhagyások megszerzése és a felvásárlás lezárása után dönt arról, hogyan illeszti portfóliójába és szervezetébe az új szerzeményt. A cég közleménye azonban hangsúlyozta: a StackRox továbbra is támogat minden olyan Kubernetes-platformot, amit korábban, tehát az Red Hat OpenShift mellett az Amazon Elastic Kubernetes Service, a Microsoft Azure Kubernetes Service és a Google Kubernetes Engine használóinak sem kell váltaniuk.

A távlati tervek között szerepel az is, hogy a StackRox megoldását is nyílt forráskódúvá teszik. Ennek ütemezéséről szintén a felvásárlás lezárulta után dönt a vállalat.

Cloud & big data

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.