Az Egyesült Államok hadserege egy új, meglehetősen nagy távolságból használható, különleges biometrikus azonosítási rendszerrel növelheti hatékonyságát.

A célszemélyek azonosítása különösen kényes kérdés egy-egy sebészi pontossággal végrehajtott katonai, terrorelhárítási akció során. Erre számtalan módszert lehet használni a vizuális azonosítástól a legkülönfélébb biometrikus megoldásig, ám ahogy az az arcfelismerés kapcsán egyre nyilvánvalóbb, ezek nem mindig hozzák az elvárt pontosságot. Az amerikai hadseregnek viszont bőven van ötlete (és erőforrása) arra, hogy lehetne ezen a problémán segíteni.

Az árulkodó szívdobbanás

A Pentagon megrendelésére elkészült egy olyan prototípus, amely lézer segítségével akár 200 méteres távolságból is képes az embereket azonosítani, azok sajátos szívműködése alapján. A Jetson elnevezésű rendszer azon alapul, hogy a szívverés ugyanannyira egyedi, mint amilyen például az ujjlenyomat. Így természetesen sokkal biztosabban állapítható meg egy célpont kiléte, mintha az egyébként nem is feltétlenül unikális arcvonásokra alapoznának. A szívverésre épülő azonosítás további előnye, hogy nem lehet megváltoztatni, és nem befolyásolják sem a látási körülmények, sem az arcot eltakaró szőrzet, sapka, szemüveg vagy éppen sál.

A távolból ellenőrzés lehetősége rajtaütések, célzott likvidálás során szintén kincset ér. Erre mostanáig az arcfelismerés mellett a testtartás, mozgás elemzését tudták kihasználni, ám utóbbi sem feltétlenül egyedi mintázatot követ, így a metódusban bőven benne van egy hibás azonosítás lehetősége.

Az Egyesült Államok különleges erői által kért új technikát viszont akár drónokra is szerelhetik és a helyszín felett magasan lebegve ellenőrizhetik a terepet. A híradások szerint ennek maximális hatótávolsága egyelőre 200 méter körül van, de a Pentagon szakértőjének nyilatkozata alapján még bőven van lehetőség a fejlesztésre.

Már van ilyen, csak ez jobb

Az egészségügyben egyébiránt már használatosak a bőrre helyezett infravörös szenzorok, amelyekkel könnyen és pontosan lehet megállapítani a páciens pulzusát. Ezek a szerkezetek azt vizsgálják, hogy változik a fény visszaverődése a beteg bőrén, amint azon keresztül áramlik a szívből pumpált vér.

A Jetson ezen a koncepción némileg túllép azzal, hogy a lézerrel azt méri, mikor és mennyit emelkedik a célpont bőre, ahogy az erekben átfolyik a vér. A rendszer mindezt hagyományos ruházaton keresztül is képes észlelni, ám egy vastag télikabát azért egyelőre biztosan kifog rajta.

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.