Pakisztánban nemes egyszerűséggel lekapcsolják a mobilját azoknak, akik "elfelejtettek" adónyilatkozat benyújtani.

Egészen különleges és rendkívül technológiai központú megoldást találtak Pakisztánban arra, hogy ami az államkasszának jár, az be is folyjon oda.

Ahogy arról a Register beszámolt, az ottani kormányzat már nyilvánosságra hozott egy több mint félmillió polgár személyes adatát tartalmazó dokumentumot. Aki pedig szerepel a bő 8700 oldalas PDF-ben, annak hamarosan nehéz lesz telefonálnia, mivel a hatóságok elrendelték, hogy a telekommunikációs cégek minden olyan SIM-kártyát blokkoljanak, amelyek ezekhez a személyekhez köthetők.

A listára egyébként azok kerültek fel, akik elmulasztották beadni bevallásukat a pakisztáni adóhivatalhoz. A terv az, hogy a "feledékeny" állampolgároknak csak akkor kapcsolják vissza a telefonját, ha minden közteherviseléssel kapcsolatos elmaradásukat rendezték.

Az intézkedés megfelelő végrehajtását sem bízták a véletlenre. Az ország héten bemutatott költségvetésébe ugyanis bekerült az is, hogy az adóelkerülők kártyáit nem blokkoló szolgáltatól 133 millió forintnak megfelelő büntetést kaphatnak. Azaz így vagy úgy, de mindenképpen pénz áll a pakisztáni állam házához.

Sőt, a költségvetésben egy olyan passzus is található, miszerint a mobiltelefonok használatára kivetett 15 százalékos forrásadót 75-re kell emelni azoknál, akik nem rendezik ügyeiket a helyi NAV-nál. (Más kérdés, hogy a blokkolt SIM-ek miatt meglehetősen nehéz lesz nagy mobilszámlát csinálni.)

Digitálisabb államot álmodnak

A héten benyújtott költségvetés többi elemében is fellelhető a technológiai fókusz. Kiemelt cél a kormányzat magasabb fokú digitalizálása – ami nem mellesleg a hatékonyabb adóbeszedést is támogathatja. Utóbbit szolgálhatják az üzletekben elhelyezett online kasszák és terminálok, illetve a digitális fizetési lehetőségek kibővítése.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.