A legtöbb, cikkek alatti társalgás szinte azonnal elterelődik az eredeti témáról, az online trollok miatt. Egy norvég hírsite megelégelte és húzott egy merészet.

Egy komplett évadot írt a témára a South Park zseniális szerzőpárosa, Trey Parker és Matt Stone. Az aktuális, az egész világot foglalkoztató problémákat egyedi előadásban kibeszélő sorozatban ugyan dánok találták meg az online trollkodás ellenszerét, de az animációs sorozat írói annyira nem is lőttek mellé ezzel, ahhoz képest, mint amit aztán a való élet produkált.

Pærbeszédre alapulå køzøsség

Eddig háromféle választása lehetett a híroldalaknak cikkeik kommentelhetőségével kapcsolatban. Vagy teljesen letiltották a téma kibeszélésének lehetőségét, vagy engedélyezték azt – felügyelet alatt, vagy a gyeplőt teljesen szabadjára engedve. Általánossá az utolsó opció vált, aminek következményeként a névtelenség mögé bújva nagyon gyakran szabadulnak el az indulatok, az értelmes párbeszéd kibontakozása helyett inkább csak zajból áll a kommentfolyam.

A tartalomelőállítók azonban nagyjából tehetetlenek ezzel a jelenséggel szemben. Nem is elsősorban a szólásszabadság okán nem tudtak mit kezdeni vele, hanem inkább a rendelkezésükre álló, erősen korlátozott erőforrások akadályozzák meg őket abban, hogy aktívan nyomon kövessék és tisztogassák a vadhajtásokat.

Ezt elégelte meg a norvég NRK (érdemes próbálkozni a norvég szó kiejtésével, igazi nyelvtörő magyarul: Norsk Rikskringkasting); az állami televíziós és rádiós műsorszolgáltató. Műszaki osztálya, az NRKbeta döntött annak a kvíznek a kifejlesztése és tesztelése mellett, mely végre bebiztosítja, hogy csak azok szólhassanak hozzá egy témához, akik legalább egyszer elolvasták az adott cikket. Egy három kérdésből álló doboz (lásd alább) tartalmat követő megjelenítésével érik el, hogy aki igazán kommentelni akar, az olvasson is előtte. A kvízben ugyanis az aktuális témával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni; az alatta zajló párbeszédbe pedig csak három helyes választ követően lehet becsatlakozni.

Jål fogadtæk

Mindössze két hete indult a kvízrendszer, így egyelőre nem áll túl sok adat rendelkezésre. Azt azonban elárulta az egyébként optimista üzemeltető, hogy az általános tapasztalatok szerint pozitívan fogadták az újítást az NRK site-ját látogatók. Igaz, a viking mentalitást egy évezrede maguk mögött hagyó norvégokról van szó, ahol egyébként is hagyománya van a vélemény tiszteletben tartásának.

Az NRK szerint egyszerű fejlesztésük elgondolkodtatja az embereket egy másodpercre, mielőtt megérne bennük a vágy a hozzászólásra, ezáltal az kulturáltabbá válik. A norvégok hisznek benne, hogy a még civilizáltabb hangnemben íródó, a témához inkább kapcsolódó hozzászólások jobbá teszik az online párbeszédet, ezért rendszerük átvételét más, hasonló cipőben járó website-ok üzemeltetőinek is ajánlják.

Ezek után nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó figyelmének megjelenését követően olyanok fejezték ki érdeklődésüket a megoldás iránt, mint a New York Times közösségi stratégiáért felelős igazgatója, a Gizmodo vezérigazgatója és a francia kormányzat digitális fejlesztésekért felelős vezetője.

Közösség & HR

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.