Egy most átadott épület nem csak több energiát termel, mint amennyit használ, de a többletet hatékonyan el is osztja a közeli fogyasztók között.

Norvégiában augusztus legvégén adták át azt az új irodaházat, amely a beruházók reményei szerint lendületet adhat majd egy az olyan okosvárosi irányzatoknak, amelyek alkalmasak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is. A Powerhouse Brattørkaia projekt az ország legutóbbi és egyben legnagyobb energiapozitív épülete, vagyis olyan létesítmény, amely terezett élettartamára vetítve – ide számítva a felépítését és adott esetben az elbontását is – több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Az ilyen megoldások jelentőségét jól mutatja, hogy az ENSZ tavaly közzétett adatai szerint 2017-ben az építőipari tevékenység és az épületek üzemeltetése a globális energiafelhasználás 36 százalékát tette ki, miközben az energiatermeléssel összefüggő széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért volt felelős. Az olyan új trendek, mint a magasfokú konnektivitást és a nagy mennyiségű szenzort alkalmazó tárgyak internete (IoT) elvileg nagy potenciált hordoznak a városok energiahatékonyságának javítására, a gyakorlatban azonban nagyon kevés olyan példát láthattunk eddig, ami érdemben is alátámasztaná az ilyen várakozásokat. Ezen változtatna a különböző vállalati partnerek együttműködésében létrehozott Powerhouse koncepciója, ami négy korábbi, ennél kisebb volumenű projekt tapasztalatai alapján született meg.

 

A Powerhouse Brattørkaia projekt enyhén szirupos imázsfilmje


Az épület az anyagválasztáson vagy az építésekor alkalmazott technológiákon túl a megfelelő tájolással és szolárpanelekkel tervezték. Belsejében maximális hatékonysággal kerigtethető levegő a meleg vagy hűvös levegő, amit az alkalmazott speciális beton is elősegít, az irodaház tengerhez való közelségét pedig a tengervíz hűtési célokra való felhasználásával aknázzák ki. A legérdekesebb dolog azonban a felesleges energia kezelése: mivel a létesítmény többet termel, mint amennyit fogyaszt, a többletet különböző okos megoldásokkal bocsátják a környéken működő fogyasztók rendelkezésére.

Természetesen a blokklánc sem maradhat ki

Az egyik ilyen felhasználás például a Jaguar Land Rover és az elosztott főkönyvi rendszert fejlesztő német IOTA közös programjának gyakorlati implementációja. Az először idén áprilisban demonstrált megoldás lényege a Jaguar járműveiben alkalmazott, az IOTA Tangle technológiájára épülő okostárca, amelynek segítségével az autók küldhetnek és fogadhatnak ki- és befizetéseket, akár micro payment szolgáltatások formájában is. Ez a legkülönfélébb felhasználásokra ad módot, ami nem csak a díjak automatizált kiegyenlítését teszi lehetővé, de akár olyasmi is megvalósíthatóvá válik vele, hogy a jármű szenzorai észleljék és lejelentsék az úthibákat a fenntartónak, amiért cserébe az ügynökség kisebb összegeket fizet a tulajdonosnak.
 

forrás: venturebeat.com


A Powerhouse Brattørkaia esetében a rendszer az autók töltését és az energiafelhasználás visszakövethetőségét biztosítja, ami a lokális és zöld energiaforrás visszaigazolásán keresztül segít az energiahálózatok működésének optimalizálásában, egyben valós idejű adatcserét tesz lehetővé a járművek és a Powerhouse töltésre használható erőforrásai között. Ez a rendszerek hatékonyabbá tételén túl a felhasználóknak is lehetőséget ad annak ellenőrzésére, elektromos hajtású autóikat ténylegesen megújuló forrásokból töltsék, vagyis közelebb kerüljenek azokhoz a célokhoz, amiért a járműveket tulajdonképpen megvásárolták.

Közösség & HR

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.