Egy most átadott épület nem csak több energiát termel, mint amennyit használ, de a többletet hatékonyan el is osztja a közeli fogyasztók között.

Norvégiában augusztus legvégén adták át azt az új irodaházat, amely a beruházók reményei szerint lendületet adhat majd egy az olyan okosvárosi irányzatoknak, amelyek alkalmasak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is. A Powerhouse Brattørkaia projekt az ország legutóbbi és egyben legnagyobb energiapozitív épülete, vagyis olyan létesítmény, amely terezett élettartamára vetítve – ide számítva a felépítését és adott esetben az elbontását is – több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Az ilyen megoldások jelentőségét jól mutatja, hogy az ENSZ tavaly közzétett adatai szerint 2017-ben az építőipari tevékenység és az épületek üzemeltetése a globális energiafelhasználás 36 százalékát tette ki, miközben az energiatermeléssel összefüggő széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért volt felelős. Az olyan új trendek, mint a magasfokú konnektivitást és a nagy mennyiségű szenzort alkalmazó tárgyak internete (IoT) elvileg nagy potenciált hordoznak a városok energiahatékonyságának javítására, a gyakorlatban azonban nagyon kevés olyan példát láthattunk eddig, ami érdemben is alátámasztaná az ilyen várakozásokat. Ezen változtatna a különböző vállalati partnerek együttműködésében létrehozott Powerhouse koncepciója, ami négy korábbi, ennél kisebb volumenű projekt tapasztalatai alapján született meg.

 

A Powerhouse Brattørkaia projekt enyhén szirupos imázsfilmje


Az épület az anyagválasztáson vagy az építésekor alkalmazott technológiákon túl a megfelelő tájolással és szolárpanelekkel tervezték. Belsejében maximális hatékonysággal kerigtethető levegő a meleg vagy hűvös levegő, amit az alkalmazott speciális beton is elősegít, az irodaház tengerhez való közelségét pedig a tengervíz hűtési célokra való felhasználásával aknázzák ki. A legérdekesebb dolog azonban a felesleges energia kezelése: mivel a létesítmény többet termel, mint amennyit fogyaszt, a többletet különböző okos megoldásokkal bocsátják a környéken működő fogyasztók rendelkezésére.

Természetesen a blokklánc sem maradhat ki

Az egyik ilyen felhasználás például a Jaguar Land Rover és az elosztott főkönyvi rendszert fejlesztő német IOTA közös programjának gyakorlati implementációja. Az először idén áprilisban demonstrált megoldás lényege a Jaguar járműveiben alkalmazott, az IOTA Tangle technológiájára épülő okostárca, amelynek segítségével az autók küldhetnek és fogadhatnak ki- és befizetéseket, akár micro payment szolgáltatások formájában is. Ez a legkülönfélébb felhasználásokra ad módot, ami nem csak a díjak automatizált kiegyenlítését teszi lehetővé, de akár olyasmi is megvalósíthatóvá válik vele, hogy a jármű szenzorai észleljék és lejelentsék az úthibákat a fenntartónak, amiért cserébe az ügynökség kisebb összegeket fizet a tulajdonosnak.
 

forrás: venturebeat.com


A Powerhouse Brattørkaia esetében a rendszer az autók töltését és az energiafelhasználás visszakövethetőségét biztosítja, ami a lokális és zöld energiaforrás visszaigazolásán keresztül segít az energiahálózatok működésének optimalizálásában, egyben valós idejű adatcserét tesz lehetővé a járművek és a Powerhouse töltésre használható erőforrásai között. Ez a rendszerek hatékonyabbá tételén túl a felhasználóknak is lehetőséget ad annak ellenőrzésére, elektromos hajtású autóikat ténylegesen megújuló forrásokból töltsék, vagyis közelebb kerüljenek azokhoz a célokhoz, amiért a járműveket tulajdonképpen megvásárolták.

Közösség & HR

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.