Többet költünk idén ajándékokra, mint tavaly. Ennek leginkább az online áruházak örülhetnek, hiszen az internet egyre többeknél váltja ki a hagyományos boltokban való tülekedést.

A GKI Digital az Árukereső.hu-val közösen immár harmadik alkalommal szondázta meg a hazai netezőket ünnepi vásárlási szokásaikkal kapcsolatban. A kirajzolódó trend szerint itthon is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a világháló mind az ötletgyűjtésben, mind a tényleges vásárlások során.

A nagyja a képernyőkön dől el

Idén még több dolgot "hoz majd a Jézuska" online áruházak közreműködésével. A tavalyihoz képest 12 százalékkal több ajándék érkezhet így a karácsonyfák alá. Maga a vásárlási folyamat is kezd tudatosabbá válni azzal, hogy már novemberben elindul a készülődés. Ebben nagy szerepe van az olyan akcióknak, mint az itthon is egyre több helyen kihasznált fekete péntek, amikor a kereskedők nagy akciókkal igyekeznek korai vásárlásra ösztönözni a fogyasztókat. 

A 2014-es felméréshez képest mintegy 10 százalékkal magasabb összeg, számszerűleg 30 500 forint lett az idei átlagos ajándékozási keret. Ezt a legtöbben öt ember között osztják el, így egy átlagos ajándék értéke nagyjából hatezer forint körül várható. 

Az internet erejét mutatja, hogy a termékek kiválasztásánál a megkérdezettek kétharmada a webet (is) használja, miközben a másik két leggyakoribb ötletforrás, a hirdetési újságok és a megajándékozott direkt megkérdezése sokkal kevésbé gyakori (41, illetve 32 százalékos említés). Az internetes tájékozódást részletesebben megvizsgálva kiderül, hogy nagyjából ugyanannyian használják erre az árösszehasonlító oldalakat, a keresőket, illetve az egyes webáruházak felületét (69, 66 és 65 százalékos említési arány).

Azért az ár az úr

Nem történt nagy változás a vásárlást befolyásoló tényezők sorrendjében. A hazai online vásárlók számára továbbra is az ár a legfontosabb rangsoroló tényező, de erősödik a jelenléte a megbízhatósági szempontoknak, valamint természetesen az sem mindegy, hogy egy bolt milyen szállítási opciókat kínál ügyfeleinek.

A kutatás további eredményei iránt érdeklődők az alábbi infografikát tanulmányozva elégíthetik ki kíváncsiságukat.
 

Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.