Már készül a repülő egységek közlekedését gatyába rázó közlekedési rendszer.

Ahogy más katonai fejlesztések, úgy a drónok is egyre nagyobb helyet és figyelmet követelnek maguknak a polgári közlekedésben (szállításban) és az ahhoz valamilyen módon kapcsolódó cégek életében. A távirányítással repkedő, könnyű szerkezetű járművek annyira könnyen és gyorsan irányítható, hogy olyan cégek gondolkodnak az üzleti célú bevezetésükön, mint az Amazon, vagy a Google.

Kell a rendszer

A drónok korlátok és szabályok nélküli közlekedése azonban rengeteg veszélyt rejt magában és igaz, hogy a kereskedelmi szintű, mindennapi elterjedésükre még hosszú éveket kell várni, az alapokra már most szükség van. A feladatot az Egyesült Államokban a NASA vállalta magára, a cél pedig az, hogy létrejöjjön egy olyan irányítási rendszer, ami kifejezetten az alacsonyan repülő drónok közlekedését szabályozza és hangolja össze.

A metódus alapjaiban hasonlítana a nagy, személyszállító repülőgépeknél használt irányítási módszerekre. A rendszer folyamatosan figyelné a 150-200 méter magasság körül repülő objektumokat, monitorozná az időjárási viszonyokat, azon belül is elsősorban a szelet, mivel a nagy gépekkel ellentétben a légmozgások alapvetően befolyásolják a drónok lehetőségeit a levegőben. A másik tényező a többi, levegőben közlekedő objektum (pl. a hírcsatornák helikopterei), illetve a magasabb épületek elkerülése, valamint az, hogy létrejöjjenek olyan zónák (pl. a repülőterek körül), ahova biztonsági okok miatt egyetlen drón sem repülhet be.

Bevetés előtt a Google kísérleti drónjai

A tervekről a NASA képviselői nyilatkoztak a New York Times-nak, amiből az derült ki, hogy jelenleg semmiféle infrastruktúra nem létezik, ami vezérelné ezeket a járműveket a levegőben. A rendszer merőben más lenne a megszokott irányítótornyokban folyó munkánál, mivel itt igyekeznének különösebb emberi beavatkozás nélkül, automatikusan, algoritmusok alapján megoldani a mini repülőgépek irányítását.

10 éven belül eljöhet a drón  világ

A drónok kereskedelmi célú (pl. házhoz szállítás) röptetése egyelőre tilos az USA-ban, de a helyi légügyi hatóság (F.A.A.) még idén ki szeretne adni egy szabályozást a szóban forgó légi járművekkel kapcsolatban. A NASA természetesen ezekkel a szabályokkal összhangban szeretné létrehozni az irányítási rendszert, bár mindkét szervezet képviselői úgy vélik, hogy még több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a drónok valóban hétköznapi jelenségnek számítsanak a levegőben.

A drónok hobbi célú felhasználása eddig is általános volt – elsősorban fotósok használják olyan területek, épületek megörökítésére, ahova egyébként csak nagyon nehéz lenne feljutni. A kereskedelmi, szállítási feladatokat elsőként az Amazon vetette fel a Prime Air szolgáltatásával, azon belül is a 30 perc alatti házhoz szállítás egyelőre utópisztikus ötletével. A drónok a Google fantáziáját is megmozgatták, így a különleges projektekkel foglalkozó X csoport jelenleg Ausztrália ritkán lakott vidékén teszteli a saját önműködő légi járműveit.
 

Piaci hírek

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.