A Firefox 66 alapból tiltja a videók és a hangok automatikus lejátszását. Weboldalanként kell engedélyezni a lehetőséget.
Hirdetés
 

Sokakat idegesít, hogy amikor betöltődik egy weboldal, azonnal elkezd harsogni valami zene vagy reklámszöveg. A némításhoz minden jelentősebb böngésző ad eszközöket. A Mozilla a Firefox tavasszal megjelenő új kiadásában viszont a video- és hanglejátszás lesz az alapértelmezett – közölték a cég blogjában.

A Firefox asztali és mobil (androidos) változatában is alapból letiltja a Mozilla az automatikus lejátszást. Onnantól kezdve csak akkor engedélyezi a böngésző a például egy videó elindítását, ha a felhasználó azt az adott weboldalon engedélyezi. A böngésző minden olyan lejátszást automatikusnak tekint, ami a weboldal betöltődésekor indul, még azelőtt, hogy a felhasználó az egérkattintással, billentyű megnyomásával vagy az érintéssel interakcióba lépett volna az oldallal.

A változás a március 19-én megjelenő 66-os kiadástól lesz éles.

Oldalanként lesz menedzselhető

Értelemszerűen lehetnek olyan weboldalak, ahol a felhasználók szeretnék engedélyezni az automatikus hang- és videolejtászást. Ha például valaki szereti, ha a a YouTube-ról folyamatosan szól valamilyen háttérzene, ott értelemszerűen az automatikus lejátszás blokkolása kényelmetlen, hiszen minden egyes esetben engedélyezni kell az új zeneszám elindítását. Ezért a tiltást egyszerűen menedzselhetővé is teszik. Ha a Firefox blokkol ilyen automatikusan induló tartalmat, megjelenik egy ezt jelző ikon az URL-sávban. Erre az ikonra kattintva feljön az adott webhelyről egy információs ablak, amiben a felhasználó engedélyezheti az oldalra vonatkozóan az automatikus lejátszást.
 

Ezen a panelen lehet engedélyezni az automatikus lejátszást


A Mozilla azt ígéri, hogy azokat az oldalakat nem érinti az automatikus tiltás, amelyeknek a felhasználók korábban engedélyezték a kamerához és mikrofonhoz való hozzáférést. A Mozilla felhívja a figyelmet arra, hogy a változásokat a webfejlesztőknek is ajánlatos lesz figyelembe venni.

Cloud & big data

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.