Ez a lehető legjobb dolog, ami a kódolással és az oktatással történhetett.

Végy egy 100 millió aktív játékossal rendelkező játékot, alakítsd át úgy, hogy észrevétlenül tanítsa meg a programozás alapjait, majd vegyítsd a világ legkiterjedtebb és legsikeresebb edukációs programjával. Ha mindez kész van, szórd meg a piac legjelentősebb informatikai cégének (Microsoft) ajánlásával, dőlj hátra, és élvezd a végeredményt.

Játszva történő oktatás

Aki járt mostanában a közoktatás környékén, esetleg ott tanuló gyermekei vannak, az tudja, hogy milyen (alacsony) szinten áll jelenleg az informatikai oktatás az iskolákban. Az IVSZ tanulmányaiban többször igyekezett felhívni a közönség és a kormányzat figyelmét arra, hogy már most óriási hiány van az IT szakemberekből, mely problémát a most padokban ülő diákok sem fognak megoldani.

A helyzet szerencsére meglehetősen gyorsan kitermelt több magánkezdeményezést, aminek köszönhetően, nem egy, kifejezetten gyerekek informatikai oktatásra, programozásra szakosodott műhely, iskola kezdte meg tevékenységét. De emellett is hatalmas szükség van olyan programokra, mint az Hour of Code, ami Magyarországon is rengeteg helyszínen ad lehetőséget a gyerekeknek, hogy megismerkedjenek a területtel.

A Minecraft egy hatalmas rajongó táborral rendelkező, a kreativitást, gondolkodást, vagy egyszerűen csak a kikapcsolódást segítő játék. A blokkokból felépülő világ végtelen lehetőséget ad a játékosoknak, és már önmaga is a programozásra épül. A szoftver svéd fejlesztői (Mojang) az Hour of Code jegyében létrehoztak egy felületet, ahol 14 feladatot kell megoldani a Minecraft világában, amivel párhuzamosan a gyerekek megismerhetik a programozás alapjait.

Blokkról blokkra

A böngészőben futtatható program a játék karaktereit, grafikai elemeit használva ad különböző feladatokat a gyerekeknek. Minden egyes lépés egy paranccsal kivitelezhető, de a lényeg nem is ez talán, hanem az, hogy ugyanazt kell elvégezni, amit a játékban is: eljutni A-ból B-be, nyersanyagokat kitermelni, házat építeni. A különböző szintek között videóüzenetek jelennek meg, amelyekben a Mojang munkatársai adnak tippeket és infókat a továbbjutáshoz.

A Minecraft tematikájú program máris kipróbálható, maga az Hour of Code rendezvénysorozat azonban hivatalosan december 7-én veszi kezdetét és 13-ig tart. Hazánkban is több városban, helyszínen lehet csatlakozni a programokhoz, amihez mindössze regisztrálni kell, amit itt tehetnek meg az érdeklődők.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.