Némi fáziskéséssel a Microsoft is előrukkolt a saját házi streaming megoldásával.

A mobilokon, táblagépeken tárolt tartalmak nagyobb kijelzőkön való megjelenítése nem új keletű probléma, amit a Google a tavalyi I/O konferencián bemutatott Chromecast képében meg is oldott. A Microsoftnál egy kicsit lassabban őrölnek a malmok, vagy eddig máson volt a hangsúly, mivel a most jutott el oda a vállalat, hogy megalkossa a kijelző tartalmának külső megjelenítőkre való streamelését.

Miracast párti

Nem dicsérnénk meg az eszköz nevének kiötlőjét, mivel a Wireless Display Adapter, azaz a Vezeték Nélküli Kijelző Adapter titulus pontos leírást ad ugyan a várható képességekről, mégis nehéz lázba jönni a hallatán. Technológiailag azonban már van pár érdekesség, és az is új a Chromecasthoz, illetve a hasonló megoldásokhoz képest, hogy a MS az üzleti felhasználókra is gondolt a tervezéskor.

A WDA (nevezzük így, hogy egyszerűbb legyen) egy HDMI portban végződő, pendrive formájú vevőegység, amiből egy USB kábel lóg ki. Használat előtt mindössze annyi teendő van, hogy a televízió, a monitor, vagy projektor HDMI portjába dugjuk az eszközt, az USB-t pedig a szintén ott található portok valamelyikébe, mivel így kap energiát a kütyü.

A Chromecasthoz képet újdonság, hogy a streamhez bármilyen, Miracast szabványt támogató készülékre van szükség, legyen az egy Windows 8.1-es táblagép, vagy androidos mobil. A dongle elhelyezése után csak a készülékek párosítása maradt és máris kilőhetjük a mobil eszköz kijelzőjén megjelenő képet és hangot.

Mivel a projektorokat is támogatja, így egy üzleti tárgyalás során könnyen megoldható a prezentációba való bekapcsolódás saját eszközzel, és arra is van lehetőség, hogy a kiterjesszük a kijelző tartalmát, vagyis lejátszás közben a kézben lévő eszközön folytassuk a munkát.

Fejlettebb, de drágább is

A rendszer egyik nagy előnye, hogy a Miracast támogatás miatt bármilyen tartalom, alkalmazás átjátszható, nincs szükség egyedi, app alapú támogatottságra. Ha egy készülék tudja a Miracastot, akkor onnantól kezdve korlátok nélkül működik az összes létező tartalomra nézve. Ez alkotja a másik előnyt, mely szerint a Chromecast csak androidos eszközökkel (és a saját stream szabványával) működik együtt, addig a WDA minden Windows 8.1-es, illetve Android 4.2.1 feletti eszközzel együttműködik.

Mindezen előnyöknek alaposan meg is kérik az árát, mivel a Wireless Display Adapter közel a Chromecast duplájába, 60 dollárba fog kerülni. A hazai vásárlók csak problémásan juthatnak hozzá a kütyühöz, mivel az árusítás a Microsoft online, illetve hagyományos boltjaiban, valamint a Best Buy kínálatában lesz elérhető októbertől.

Konzumer tech

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.