Legalábbis erre hivatkozva nyújtottak be több csoportos keresetet a héten a világ legnagyobb közösségi birodalma ellen. A vállalat szerint ők mindent rendesen csinálnak.

Két csoportos keresetet is benyújtottak a napokban az amerikai bíróságokon a többek között a Facebookot és az Instagramot is birtokló Meta ellen. A vádak szerint a cég egy trükkös megoldással annak ellenére gyűjt be adatokat alkalmazásain keresztül az iPhone-okról, hogy arra nem kaptak felhatalmazást a felhasználóktól.

Az indított perek egy német biztonsági kutató augusztusban publikált vizsgálatán alapulnak, amelyről a nyáron lapunk is beszámolt. Felix Krause arra jutott, hogy egy sor iOS-es alkalmazás esetében az appokon belül megnyíló saját böngészőlapok komoly adatporszívózási lehetőséget adnak azzal, hogy módosítják a megnyitott weboldalak kódját. Ide sorolható például nyomkövető kódok hozzáadása, külső JavaScript fájlok beillesztése, valamint új HTML-elemek létrehozása is.

Az Apple eszközeit használóknál a követhetőség azért is kulcskérdés, mivel a cég tavaly bevezette az ún. App Tracking Transparency (ATT) irányelvet. Utóbbi jelentős fejfájást okoz a célzott hirdetésekből élő vállalatoknak, mivel csakis a felhasználó kifejezett hozzájárulása mellett engedélyezett a hatékony reklámelhelyezés szempontjából kulcsfontosságú egyéni információk gyűjtése. 

Ennek megfelelően a Meta minden létező módon igyekezett megfúrni Cupertino terveit, ám az ATT némi halasztást követően végül 2021 tavaszán élesedett. Hatását jól mutatja, hogy a Meta becslések szerint nagyjából 10 milliárd dollárnyi bevételtől esik el miatta éves szinten.

Sokat veszthetnének a trükközéssel

Mindezek fényében az iOS-rendszer szigorú szabályainak kijátszásával valóban sokat tudna nyerni a Meta (pontosabban: ezzel kevesebbet veszítene). Ugyanakkor, ha bebizonyosodik a jogosulatlan adatgyűjtés, az nem csupán újabb PR-katasztrófa lenne a közösségi óriás eddig sem felhőtlen történetében, de bizonyosan hatalmas összegű bírságokkal és akár a vezetőség személyes felelősségre vonásával is járna.

A történetet kirobbantó Krause egyébként vizsgálatának eredményeit a nyilvános publikálás előtt bő két hónappal elküldte a Metának is, ám onnan válaszra sem méltatták. Pontosabban a cég egészen addig nem reagált, míg az interneten nem kezdett futótűzként terjedni a biztonsági kutató nyilvános bejegyzése. Ekkor gyorsan érkezett is a hivatalos reakció Krause-hoz, miszerint a vállalat rendszere "tiszteletben tartja a felhasználók ATT-választását".

A csoportos beadványok kapcsán a cég hasonlóan nyilatkozott a Bloomberg megkeresésére, miszerint a keresetekben megfogalmazott állítások minden alapot nélkülöznek. A vállalat "úgy tervezte az alkalmazáson belüli böngészőjét, hogy tiszteletben tartsa a felhasználók adatvédelmi döntéseit".

Biztonság

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.